Kenangan Berpuasa

Hi LoVers,

Alhamdulillah, hari ni dah masuk 12 hari kita di dalam bulan Ramadhan. Allah... sekejap jer kan. Rasa mcm baru jer puasa. Semoga Ramadhan kali ini adalah yg terbaik daripada sebelum2 ni. In Sha Allah...

Ermmm saja lah nak mengimbau zaman2 dulu. Korang masih ingat tak umur berapa korang start berpuasa??

Actually, Lyn pun tak ingat umur berapa yg Lyn betul2 puasa. Rasanya lambat jugak lah. 8 or 9 thn kot. Ishh lupa lah. Tapi seingat Lyn lah, dulu mmg puasa yang yuk gitu, pagi2 dah bukak periuk. Puasa acah2 jer. Awal2 dulu belajar puasa separuh hari dulu. Tengahari makan lepas tu sambung puasa balik. Even sampai skrg pun ramai ibu bapa yg praktikkan anak2 dia puasa separuh hari. Bagus kan. Tak boleh mendesak sgt. Klu pengsan anak tu nnti mcm mana. Bila dah besar & dah larat, kita puasa separuh hari. 

Arwah Abah Lyn mmg tak paksa kitorang puasa beriya time tuh. Maklum lah belum baligh. Tapi yg di tekankan bab solat. Yg tu mmg wajib. Jadinya puasa ni slow2 lah belajar. Bila kita solat In Sha Allah secara automatiknya kita akan berpuasa. 

Lyn masa kecik2 dulu mmg byk ragam klu di suruh berpuasa. Sakit perut lah. Gastric lah. Kepala pening lah. Mmg seribu satu sakit yg akan keluar nnti. Hahaha. Pernah jer belakon beriya berpuasa, tapi masuk bilik air minum air paip. Hahahaha. Korang pernah tak?? Sure pernah kan. Jgn tipu lah klu tak pernah minum air paip. Rasanya rata2 ada pengalaman yg sama. Pantang masuk bilik air, sure minum air paip. Sampai kan nak ambil wuduk pun sempat lagi minum. Aduhaiii mmg tak boleh blah sungguh. hahahaa.

Pernah gak abg2 & kakak2 yg dah kerja time tu suruh Lyn & my sis penuhkan puasa sebulan. Sbb apa? Sbb nak dpt duit raya. Klu tak cukup sebulan, tak dpt duit raya. Tu yg berlakon puasa tu, sampai ada masanya tak tahan, tu yg duk telan air paip tuh. hahahaha. Mmg tak pernah kantoi, dorang pun tak tau. Tapi Allah tau. 

Ishhh mmg mcm2 alasan lah yg dibuat. Tapi yg best bab minum air paip tuh lah. Mana2 pun Lyn baca & dgr, sure ada pengalaman mcm ni. Ermm zaman skrg ada lagi ker yg duk telan air paip?? Tak kot. Budak2 skrg dah maju. Alasan apa erk klu tak puasa skrg ni? Gastric kot. Hahaha. Time tak puasa, kemain elok takde gastric. Bila masuk je bulan Ramadhan, dan2 gastric menjelma. hahaha

Tapi mak pak zaman skrg mmg menitik beratkan budak2 berpuasa. Pd Lyn tak salah, tapi jgn lah sampai mendera. Klu umur dia  5 6 thn, apa salahnya bagi dia pelepasan puasa separuh hari. Lepas makan tengahari sambung balik. Kan elok praktikkan mcm ni. Jgn lah di paksa puasa sehari suntuk sedangkan anak tu tak tahan. Ada Lyn baca sampai lembik2 budak tu berpuasa. Bila mintak berbuka, mak nya tak bagi. Tak eloklah mcm ni. Kesian budak tuh. Klu lembik sampai pengsan anak tu mcm mana? Hahhh kan lagi payah. Jadi bagi lah kelonggaran pd mereka. In Sha Allah, lama2 nnti boleh juga mereka berpuasa penuh.

Islam ni kan mudah. Jadi sama2 kita belajar yer.

Oklah semua, rasa mcm pjg pulak entry kali ini.

Have a great weeken & happy shopping!!!


4 comments:

Nooriah Abdullah said...

Assalamualaikum Lyn
Memang puasa dulu2 time kecik bnyk yg tipu jugak maklumlah masa tu belum berakal kan bab minum air mmg adooo haha

Lyn Yusoff said...

Nooriah,
Wassalam,
hahaha.. mmg rata2 sure ada pengalaman minum air..
dulu2 lah.. budak2 kan.. klu skrg mmg buang tebiat lah jawabnya hahha

Mummydearie said...

Terus terang Lyn, akak tak pernah minum air paip tau! Tapi, akak pernahlah pura-pura terlupa buka pintu sejuk dan minum plain water. Lepas tu tepuk dahi kata terlupa konon sebelum orang tegur. Padahal memang saja nak minum sebab tak tahan haus.

Akak pulak memang tak pernah puasa penuh tau sebabnya Darjah 4 akak dah period. Tapi banyak kali juga menipu puasa sebab malu pada kawan-kawan (terutama budak lelaki) kalau mereka tahu kita tak puasa sebab uzur! Sampaikan cikgu suruh baca Quran pun akak baca sebab nak cover malu. Zaman khilaf masa tu. Moga Allah ampunkanlah dosa-dosa tersebut!

Lyn Yusoff said...

MD,
hahah kira akak mmg tak pernah rasa lah ni yer air paip. tu zaman dulu2 lah. skrg ni takde dah budak2 minum air paip..

kira awal lah dah period. takpelah tipu sunat.. eh ada ke tipu sunat ni.. hahaha