Jarang dpt breakfast kat luar especially on weekend. Selalu breakfast dgn dua keping roti pun dah cukup. Tak pun terus lunch skali. Lyn klu weekend mmg terus brunch saja. Ater bangun pun dah lewat. Hehehe
Last week, we’re having breakfast at friend’s house. Auntie, we called her, mummy. She’s very nice & rajin masak. Berborak2 pun best. Seronok sgt2 dpt jumpa mummy. Family my friend ni mmg ada keturunan punjabi belah arwah daddy dia. So makanan punjabi mmg menjadi salah satu menu yg wajib kat rumah diorang.
Mummy masak chapati. Lyn 1st time makan chapati ni. Even kat kedai mamak pun Lyn tak pernah makan. Owh mcm mana mummy buat, kitorang tak pasti. Tau2 dah siap jer. Nak buat ni menggunakan tepung khas. Bukan tepung gandum yer.
Cicah pulak dgn sambal sardin & coleslaw. Coleslow ni dibuat daripada yogurt. Bkn di buat dari mayonnaise seperti kebiasaan kita. Ada carrot, timun, bawang & sayur kobis.
My portion. Hanya sekeping chapati jer. Sambal sardin ni Lyn makan lah gak, even yg sebenarnyer tak makan sardin kan. Amik lah rasa skit. Coleslaw tu sgt sedap dan marvelous. Makan mcm tu pun takpe. Walaupun makan sekeping jer, tapi kenyang sgt2.
Sambil2 borak dgn mummy & kawan2 Lyn, mummy byk borak pasal makanan orang Punjabi & kaum keluarga dia.
Mummy keluarkan kerabu telur masin. 1st time saw it. Mula2 rasa pelik kan. Tapi bila rasa mmg sedap sgt. Ade telur masin, daun kantan yg dihiris, bawang & cili padi. Lyn makan mcm tu pun dah sedap.
Yang ni plak pais ikan masin. Ala2 ikan pekasam gitu. 1st time gak kitorang rasa. Dua jenis makanan ni, klu makan dgn nasi panas2 mmg sedap ok. Buat juadah sahur. Yelah sahur2 kurang skit nak makan yg pedas2 kan. Makanan yg mcm ni mmg sesuai.
Ok.. bagi lagi korang idea nak masak ape nnti. Hehehhe
Mummy mmg pandai masak. Same like my mum. Yelah org dulu2 mmg suka masak. Tak kisah lauk ape, mmg sedap bangat.
Bak kata orang, masakan ibu mmg menyelerakan hingga menjilat jari. Tak gitu!!
2 comments:
sgt tempting baru tgok belum rasa lagi tuh...
Suria,
sgt sedappppppppp
Post a Comment