Bila tiba bulan Ramadhan jer, cekodok mmg menjadi juadah utama our family. Tak kira lah cekodok iklan bilis ke cekodok udang ke. mmg itu lah juadah utama kami. So sebulan lah kitorang akan makan cekodok ni yer anak2. Yang pasti mesti ada cicahnyer.
Stok tepung gandum mmg beli seminggu sekali. Bkn taknak beli tuk sebulan. Takut nnti tak elok plak.
Dah dua hari berbuka puasa. Our 1st time berbuka dgn cekodok udang. Hari kedua cekodok ikan bilis. Dua2 mmg sedap. Awal2 lagi my mum dah sediakan bahan2nyer. Tepat jam 7pm, baru start bancuh tepung dgn semua bahannyer.
Bila masak kul 7pm tu, mmg bila kita makan still panas lagi. So ape2 pun, persiapan tuk berbuka kita siap kan awal2. So kul 7pm je, mum mmg concentrate goreng cekodok.
Sementara tunggu cekodok masak, kitorang just siapkan hidangan tuk di atur atas meja. Tempting rite??
Mesti ada sambal utk dicicah. Baru lah sedap. 1st day ari tuh cicah dgn sambal tumis ikan bilis. 2nd day cicah sgn sambal tumis terung rembang campur ikan bilis. Lagi2 makan time panas. Mmg marvelous yo!!!
My SIL pun buat cekodok jugak. Tapi anak2 nyer ttp nak neneknyer punya cekodok. So mmg tiap2 hari hantar. Takpelah… rezeki di bulan Ramadhan.
Sama2 lah kita merasa :)
6 comments:
alamak..terbayang2 lak dah ni ha....
sedap nya cekodok tu lyn..makan panas2 cecah sos ngan nescafe panas..huhuhu..
Suria,
ehehhee..
nnti buat erkk
Mummysyafie,
tak suka cicah sos..
tak fell gtu..
sambal sure ade kat rumah ni..
hehhee
perghh mesti sedap gila kalau dah mmg menu wajib tiap2 hari...
Sw33tdarling,
dah mmg begitu sejak berabad lamanyer..
hehehe..
sedappppp
Post a Comment