Hi LoVers,
Welcome back to reality post. Being that it’s the first work day after the long holiday season. It seems difficult to get my head together today. Huhuhu. Mood kelaut skit. Normal lah Monday blues kan. hehehe
Bermula lah entry hari raya berturut2 lepas ni. Hahahaha
Tiap2 thn menjelang raya, ketupat adalah menu utama selain lauk pauk yg lain. Dulu2 daun kelapa ni main amik kat kebun jer. Skrg ni dah kena beli. 50 pcs dah dkt RM10. Memang mencekik sungguh. Tapi dah takde kan, redha jelah beli even mahal pun. Jumaat mum & lain2 pegi pasar cari lauk pauk untuk raya so beli skali daun ketupat ni.
Jumaat malam dah start menganyam. Dah boleh agak dah Ahad raya. Kena masak awal. Ketupat ni nak masak kemain lama. Klu tak masak awal2 mau sampai ke pagi nnti menunggu. Yg tukang anyam mum & sis, Lyn tukang terek jer [ketatkan]. Tu je yg ku tau. Bangun sahur sambung lagi menganyam sampai habis.
Pagi Sabtu mum dah start masukkan beras dlm ketupat. Sementara tu Lyn panaskan air dulu. Sementara nak tunggu menggelegak tuh, leh lah sambung isi beras kan. Takde lah time dah siap sume baru nak panaskan air.
Start masak ketupat lebih kurang 11.30am.
Dah petang baru masak okey. Nak masak ketupat ni mmg lama sgt. Maybe sbb tu orang jarang nak masak kot. Lebih suka nasi impit agaknya. Tapi klu family Lyn takde ketupat tak sah. Memang masing2 duk tanya nnti.
Sbb tu tiap kali raya mmg ketupat lah menu utama. Nasi impit ni tak laku kat rumah ni hah. Yelah setahun sekali raya, mesti lah cari ketupat kan. Klu nasi impit tu anytime je boleh dpt. Tak raya pun org leh masak dan makan.
Korang mcam mane plak?? Lebih suka ketupat or nasi impit, ke ketupat palas?
2 comments:
seronok, masih dapat kekal kan tradisi tuh. bukan senang nak menganyam ketupat tuh. :)
Sid,
betul tu sid, org skrg tak rajin nak anyam.. sume buat yg segera jer
Post a Comment