Diari Ramadhan 1436H : Day 5 - Day 8

Hi LoVers,

Happy Monday everyone!! Happy working!! Happy new week!! #Ehtetiba

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 12 kita berpuasa. Sekejap jer kan. Semoga semuanya baik2 belaka. Harap2 kita dpt manfaat Ramadhan kali ini. In Sha Allah.

So far, setakat semalam Lyn masih berbuka di rumah. Masih lagi tak pergi bazaar Ramadhan yg meriah. Masih lagi memasak di rumah dgn family. Tgk jer lah menu nya. Simple jer kan. Sure tak mcm korang yg meriah sakan. heheheh

Day 5

Day 6

Day 7

Day 8

Even mcm ni simple pun, kekadang tak habis jugak. Simpan tuk sapa2 yg balik terawih nnti klu lapar. Tapi Lyn tak pernah dah jamah apa after terawih. Balik penat dah. Dpt seteguk air, tgk tv, relax jap, terus tidur. Sahur nnti baru bangun. 

Hari ke 8 my mum masak bubur lambuk. Bau pun dah sedap gila. Time berbuka bertambah dua kali. Sedap betul. Rasa nnti nak buat lagi. 

Ermm sahur pun Lyn mkn simple2 jer. Weekend jer Lyn makan nasi secoet. Tu pun tak habis. My mum duk geleng kepala mkn skit gitu. Lyn punya style tak boleh makan nasi time sahur. Sure lapar & ngantuk. Sbb tu weekend jer Lyn makan nasi. Sbb lepak rumah jer kan. Weekdays, Lyn makan cereal atau oat. Kurma tak boleh tinggal. Tu yg buat kenyang tuh. Before puasa hari tu dah standby kurma yg di blend. Letak dlm bekas siap2. So sahur jer, amik dua tiga sudu & campur dgn fresh milk. Sedappp wooo. Mkn mcm tu lagi kenyang dari mkn nasi beria. 

Ok nnti sambung lagi.


4 comments:

idzwa kamaruddin said...

amboi meriah nyer..

Mummydearie said...

So kebiasaannya memang keluarga Lyn tak makan nasi ketika berbukalah ya. Lebih banyak kuih-muih akak tengok. Akak ni time berbuka memang nak makan nasi dan lauk-pauk. Itu pun bukan banyak mana sama aje macam makan malam biasa. Waktu sahur memang tak boleh telan nasi. Entahlah tak tahu kenapa, asal makan nasi waktu sahur, tentu lagi lapar masa berpuasa. Itu akaklah...

Lyn Yusoff said...

Idzwa,
tak lah meriah sgt.. biasa2 jer..

Lyn Yusoff said...

MD,
haah kak. mmg kitorang tak makan nasi time berbuka. Menu2 cam gtu jer except nasi goreng (ikut mood & ikut ada nasi lebih ke tak). Klu nak masak best2 tunggu weekend.

Tapi my mum ttp masak lauk untuk sahur tiap2 ptg2. cuma mmg takde sapa makan. Sahur ikut masing2 nak makan nasi ke idak. Mcm Lyn mmg tak, except weekend.