Majlis Cukur Jambul Baby Khalisy

Last Sunday my sis’s family buat majlis cukur jambul cucunya yg kedua, Baby Khalisy. So kita awal pagi lah dah sampai dah. Lyn lewat skit sbb ada incident kat rumah. Went there with my mum. Kebetulan sampai kumpulan marhaban baru nak start berzanji.

P1090663 The kenduri starting at 11am wth Doa selamat. Kali ni my niece nak kumpulan marhaban lelaki pulak. Masa Khaira dulu marhaban perempuan. Katanya tukar2 lah.

P1090662 Kelengkapan tuk menepung tawar & cukur jambul. The theme was pink. So segala benda warna pink termasuk khemah. Tapi baby court warna lain plak. hehehe

page1 Sementara dorang berzanji tu, kitorang yg kat belakang sibuk bergambar. Pagi tu mmg takde sape pun. Just our big family, kumpulan marhaban & jiran2 terdekat. Ermm pantang bergambar ttp nak tunjuk peace. Eceehhhhh.. hehehe

page2 Marhaban sessions started. It took around 1.5 hours before it ends. My nephew kena pusing 4 kali bersama anak kesayangan nya sebelum majlis menepung tawar & cukur jambul. Started by marhaban leader termasuk atuknya sekali.

page3page4Beralih pulak pada kaum perempuan. Started oleh my mum, my sis & SIL & jiran terdekat. Si Baby Khalisy ni mmg tidur jer sepanjang org berzanji & mencukur jambul. Senyap jer dia. Adakala mukanya mecebik. Ingat nak menangis. Rupanya tidak. hehehe

P1090727 Lepas settled pun dia still continued tidur. Tak heran ape jadi kat rumah tuh. Org berzanji ker, potong rambut dia ker, mmg dia senyap sokmo. Baik nye diaaaaaaaaa :)

Lepas siap jer berzanji, jamuan makan disediakan. Sume masakan kampung jer. So berpusu2 lah dorang makan. Keutamaan utk org2 merhaban dulu. Settled tu, baru lah ramai jemputan yg datang. Jemputan mmg sampai ke ptg around 5pm. Alhamdulillah, tak hujan petang tuh. Bukan ape, kesian pd org yg dtg, berpayung2 pulak nnti.

page5 Si budak kecik ni mmg bantai tidur jer. Mmg tak hingat nak bangun. Orang dtg tgk dia pun terpaksa tgk dia tgh tidur. Ape lah adik ni. hehehehe. At last dia bangun gak sbb dah kehausan sgt. Lepas tu mmg jaga sampai ke ptg.

P1090739 Ummi nya mmg busy kemain melayan jemputan. Maklumlah tuan rumah. Hehehe. So ape2 tugas mmg dia serah kt Lyn. Bagi susu, dukung, mmg Lyn yg settled kan. Kang penat pass plak pd org lain. Tu untungnyer adik beradik ramai. Penat skit, pass kat adik beradik lain. hehehe.

Puteri tu mmg berkepit je lah dgn Lyn. Sbb ape?? nak main dgn Baby Khalisy. Dia suka mengagah. Khalisy plak suka ketawa. Tu yg dia suka tuh.

P1090760A happy family in pink. Khaira nampak kepala jer. Org nak amik pic, dia lari. So nampak kepala je lah. Hehehe

Kitorang klu kenduri kendara mmg cam gini. Sgt meriah. Adik bradik, cousin, pakcik makcik mmg berjumpa time cam ni. Kang mula lah cerita itu ini. Seronok sebenarnya ada big family ni. Besttttt!!!!

The kenduri ended at 5pm where everyone running out of energy. Lyn pulak sempat terlelap kat rumah my sis dlm setengah jam gitu. Penat uolsssss. Dari pagi tak tidur. Klu selalu boleh bangun lambat kan.

Mlm tu kononnya nak tidur lepas Isya’. Idak lah dpt. Kul 11pm gak baru lolap bijik mata ini. Hehehe

6 comments:

Cindyrina (The Princess) said...

tak baca tajuk then tgk first photo... ingat lyn kahwin...ehehehe

sW33tdARLiNG said...

wahh tukar jaga baby serah kat u yaa... berbakat la tu maknanya.... ehem ehem

Lyn Yusoff said...

Cindyrina,
hahaha..
blum lagi lah yang..
InsyaAllah ade nnti :)

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
sangat kotttttt..
tu yg serah sume kan i..
hehehehe

SURIA AMANDA said...

bestnya...si kembar belum buat majlis lagi..nak tunggu wedding my sis March nanti..ohooooo...x lama jer lagi tuh..

Lyn Yusoff said...

Suria,
takpe...
ade masa lagi tu..