Kenduri cukur jambul Baby Khalisy my sis & family mintak saudara terdekat kitorang yg masak. Klu ikutkan hati mmg nak mintak my mum yg masak. Tapi dia taknak my mum penat. Dia nak my mum dtg & enjoy the kenduri. Biar orang lain yg masak katanya.
Just permintaan cucunya, mintak masakkan masak lemak nangka, pulut kuning & buat sambal belacan.
Mum okey. Sabtu tu, dorang pergi pasar nak beli nangka muda & barang2 skit. Dulu tak payah beli, main amik kt pokok jer. Skrg dah takde lagi. Nasib baik lah ade rezeki dorang hari tuh. Sekilo RM2.50. Siap potong kulit. Sometimes org tak suka potong sbb getahnya.
Malam tu sambil tgk MasterChefMY, kita memotong nangka. Adalah dalam 10 biji yg sederhana besar.
Potong kan kecik2 macam ni & rendam terus dalam air supaya tak hitam. Klu dah hitam nnti tak cantik pulak.
Siap potong, malam tu jugak kita rebuskan bagi empuk sedikit. Dan biarkan jer sampai pagi. Pagi2 tu dlm kul 7am my mum & sis dah mula masak. Ater nak makan jam 11am kan. Harus lah masak awal pagi.
Sudah siap. Perencah udang kering jer. Takde nak bubuh2 ayam. Manis jer sbb ada udang dalam tu. Bau pun wangi.
Sambal belacan permintaan cucunya. Org lain punya mmg dorang tak nak. Satu tupperware besar penuh my mum buatkan. Balik tu masing2 tapau.
Lauk2 lain yg sedara kitorang masak, ayam goreng berlada, ulam kacang botol, kari daging, sambal sotong & ulam2, termasuk soto.
Kuih muih pun ada jugak. Family & jiran2 yg bagi.
Sampai ke petang mmg lauk just nice jer. Takde lah byk yg berlebihan. Adik beradik mmg tapau je lah kerjanya. Mlm tu my mum cuti masak. Makan saja lauk2 dari kenduri. hehehe
Ermmm korang makan nangka??
Org kata makan nangka berangin kan. Lyn boleh makan skit jer. Klu makan byk mmg cari nahas lah gamaknya. Kang mula lah pening pala. Hehehe
10 comments:
bestnye kenduri lauk kg gini
kalo nasi minyak sume tu mcm da muak jek
Syanasaid,
i prefer lauk2 kampung cam ni..
selera jer makan. lagi2 klu ade sambal belacan.
Semakin berselera lah hehehe
ahah! btui3... sgt heaven dpt mcm neh...
wow...looks yummy tp along x makan nangka..kalau kat NS..diorang buat sambal tempoyak daun kayu...
aiyooooooooooooooooooo menyelerakan!~
Akuzle ayu,
sesekali mkn mcm tu mmg sedap
Sw33tdarling,
sangat kot!!!!
Suria,
nangka masak tempoyak daun kayu??
mcm tuh?? tak pernah dgr pun..
masak nangka ni minat part biji dia tu
feveret
DERMA DARA
Shah,
biji nangka tu lembut n manis..
mmg sedappp :)
Post a Comment