JB Trip : Jalan-Jalan Malam Di Johor Bahru

Ok, continue cerita kat JB.

After rest kat hotel dlm sejam, lepas Maghrib kita gerak ke Hotel Granada for our buffet dinner. Our voucher bought via groupon. Semua my friend, Erin yg settled kan. Lyn just booked the date 4 days before we went there.  

Sekali lagi thanks to waze kerana bawa kitorang ke sana. Klu tak, sesat ke barat lah kita. Hehehe. Our buffet dinner started at 6.30pm till 10.30pm. Kita sampai pun dlm pukul 8pm. So boleh lagi makan sampai lebam. 


Sambil makan sambil bergambar. Lyn pulak x dpt nak snapped environment kat hotel tu sbb sibuk makan. Lapar woiii masing2. Just makan breakfast tu & minum kat Starbucks. Mau tak lapar. Tapi malam tu mkn sopan2. Takut nnti klu melahap tak hingat dunia, mau sakit perut. Hahahaha

To be honest Lyn mmg tak diet langsung masa kat JB. Semua main belasah makan jer dari 1st day sampai sampai lah balik. Kata nak enjoy the food, buat apa nak diet kan. Balik nnti jer lah sambung diet balik. Hehehe

1st plate

2nd plate. Yg ni Lyn ulang dua kali. Sedap wooo dpt makan BBQ ni. Sos nya dah lah sedap. 

My last plate

Best betul buffet dinner kat situ. Even tak byk choice tapi makanan dia mmg sedap. Berbaloi lah beli groupon RM78.00 for 2 pax. Cuma taklah mewah sgt. But not bad. Kita stay sampai habis buffet. But one of my friend gerak awal sbb nak pergi rumah pakcik dia. So tinggal lah kami bertiga. 

Malam tu plan nak karaoke. Mulut dah gatal lama tak nyanyi. Puas lah cari karaoke, tapi jauh plak dr location kitorang tuh. Yg ada pun bkn family karaoke. Ni yg jenis serve alcohol & pelayan. Ermm mmg tak lah woiiii. Scary woiiii.

At last kitorang jalan2 kat Danga Bay jer. Ada jugak gerai2 mcm uptown kita kat sini. Tapi tak kuasa lah nak singgah. Sesak & jammed segala bagai. Yg kat sini pun Lyn tak pergi, ni nak pergi kat JB. Tak payah lah. Sure berhimpit2. 




Since kitorang bertiga, jadinya kita melepak kat Istana Bukit Serene jer. Ramai jugak org yer lepak2 kat sini yer. Semua ambil peluang nak bergambar kat Istana ni sambil tgk waterfall. Kitorang pun bergambar gak lah. Bkn selalu pun dtg. Tengah2 bergambar, tiba2 dgr siren kereta polis. Rupa2nya Tengku Mahkota berangkat ke Istana Bukit Serene. Ada satu kejadian dpn mata kitorang, tapi tak yah lah reveal. Kesian pulak klu di pikirkan balik.

Settled bergambar, kita ronda2 jer kat JB tuh sambil menikmati JB di waktu malam. Pukul 12.00 kita gerak balik hotel nak ambil kawan kitorang yg sorang tuh. Dia tunggu kat hotel. Lepas jer fetched dia, kitorang ronda2 JB semula. Sebenarnya kitorang masih cari tempat karaoke, tapi tak jumpa. Ermm bkn rezeki nak melalak kat JB lah gamaknya. Nanti kt KL lah repeat.

Alang2 dah nampak cafe time ronda2 tuh, kitorang suffer sekali.

Tak ingat lah cafe apa. Tapi yg penting halal. Muka masing2 dah penat dah tuh. Tapi lapar & haus. Tapi takda lah mkn yg heavy pun. Mee hoon tomyam tu kitorang shared berempat. Yg lain2 kitorang order fries & nugget jer. Makan borak, borak makan. Tu jer lah kerja kitorang.

Dah penat baru teringat balik hotel. Nasib baik lah tak jauh dr hotel tempat lepak tuh. Balik hotel, bersihkan diri, lepak & sambung berborak sampai pukul 3am. Padahal time kat luar kemain menguap bagai. Sampai hotel, mata masing2 segar bugar. Layan borak sampai 3am & terus sambung tidur. Nyenyak tidr pagi tuh. Sedar2 kwn Lyn kejut Subuh.

Ok sekian. Nanti sambung lagi.

Selamat menyambut Awal Muharram 1437H.

4 comments:

Amanda Suria said...

haih..gambar makanan tuh buat along terliur la Lyn...

Mummydearie said...

Gambar plate no.2 tu memang buat hati akak tak keruan tau. Akak memang pantang nampak seafood ni. Kalau boleh masuk semua sekali makan, memang akak nak buat cam tu. Tapi sebab tak boleh, kenalah makan beradab sikit :)

Jalan-jalan kat JB waktu malam pun best juga. Kita ni kalau pergi ke tempat yang bukan tempat kita, semua pun indah tau. Itu yang akak rasalah...

Lyn Yusoff said...

Suria,
hahahhaa.. sian along..
nnti cari tau.. hehehe

Lyn Yusoff said...

MD,
Lyn kat sana tak tolak makan kak. selagi boleh makan, Lyn makan. Takde diet2 sume. Sbb dah janji takmau diet.. hehehhee

Mmg pun kak.. semua indah kat tempat org.. tempat sendiri tak hingin nak jengok.. hahahha