Jagung Rebus

P1080443Jagung ni kita beli masa kat CH ari tuh. Tak hingat bape ringgit. Rasanya 3 longgok RM10. Murah kan. Kat sane makanan mmg murah bebenau. Tapi kena pandai cariklah. Nyonya tu bgitau, jagung ni boleh makan mcam tu jer tanpa direbus. Sesuai plak utk org yg ada kencing manis.

Dahlah manis, tapi sesuai tuk org kencing manis. Ermmm tak faham aku.

Beli je lah kan, ater nak merasa. On Wesak Day, kita rebus dlm 10 ketul. Mmg manis ya amatttttt. Berbeza dgn jagung yg di jual kat sini. Sedap jer ngap2 masuk mulut. Lyn prefer jagung gini dari yg dlm cup tu. Layaannnn gak lah. Tapi kurenggggg.

Genap seminggu kita rebus lagi yg bakinya. Kononnya nak buat bubur, tapi ntah nape boleh terlupa. Hehhee. Kali kedua kita rebus, manis nyer sudah takde. Dah tak sedap dimakan. Lyn makan separuh pun tak habis. Puteri langsung taknak. Padahal dia tu hantu jagung tau.

Last2, next day tu my mum buat bubur jagung. Takkan nak dibuang gak kan. Sayang lah. Dah lah beli dgn duit. Bukan dgn air liur. Kan.. kan.. kan. Hehehe. Buat bubur baru laku. Letak gula skit, jadi rasa lah manisnya jugak dari takde kan.

Rezeki yang Allah beri, jgn disia2kan.. Tak baik :)

6 comments:

mummysyafie said...

kalau direbus tambah garam sikit dap gak. hihihi..akak prefer yang masin sikit

lily lotus said...

uish terasa kat tekak ni kemanisan jagung tu :D

Lyn Yusoff said...

Mummysyafie,
yg masin skit baru terasa..
sodapppppp

Lyn Yusoff said...

Lily,
hahaha..
bila lah lily..
masak & rebus baru puas hati..
hehehe

SURIA AMANDA said...

buat bubur jagung best giler kan?

Lyn Yusoff said...

Suria,
sgt best klu dpt makan bubur jagung..