Ramadhan 1431H : Day 25

Hi Lovers,

Good afternoon!!!..

I’ll be back for another entry. Entry yg light2 jer. Ramai dah start cuti & balik kampung. Jadi mood nak mengupdate blog pun di awang-awangan saja. hehehe.

Hari ni kat rumah Lyn kita wat munjung. Munjung tu memberi juadah hari raya beberapa hari sebelum menjelang hari raya. Ni adat org jawa. So kita ciplak saja. Hehehe. So after bersahur pagi semalam, kita trus rebus nasi impit. So lauk2 lain kita masak tenghari. Ada 3 jenis lauk gak kita nak masak. So semua preparation start around 9am. So selepas Solat Zohor kita dah start masak lauk pauk.

Owhhh.. walaupun puasa.. tgk makanan ni mmg memggugat keimanan. Sabar jer lah. Lyn just tolong my mum & sis jer. Bau jgn ckp lah.. dugaan sungguh. Hehhe

Antara lauk pauk yang my mum masak… Kitorang just bantu saja. Klu masak nnti tak tau jadi ape. Hahahaha

P1050016Nasi impit P1050013Kari ayamP1050014Sayur lodehP1050015Kuah kacang

Yummyyyyyy… yummmmyyyyyyy.. *gulp*

Sambil tgk Ayat-ayat Cinta @ TV3, bau makanan sampai menusuk kt hidung masing2. My BIL lagi, sampai sanggup lepak luar rumah. Tak tahan bau kari katanyer.. Dia hantu kari uollssss.. hehehheP1050012P1050019P1050021So around 5pm, kita dah start bungkus2 semua juadah untuk diagihkan kepada adik beradik, sedara mara & jiran2 terdekat. Then cam my sis & BIL even Lyn sendiri ada tugas untuk agihkan kepada dorang semua. So 2 kereta bergerak sekali, tak lah amik masa lama sgt. Lyn pergi rumah adik beradik, my sis plak ke rumah sedara mara. So senang.

Balik2 rumah pun dah kul 6.50pm. Nasib baik my sis balik awal, so dia yg settle kan juadah berbuka puasa. My mum dah rest. P1050023Juadah berbuka pun kita makan nasi impit, kuah kacang, kari ayam, sayur lodeh & beberapa jenis kuih. My BIL mmg tak miss.. murtabak ayam saja. Takda cekodok ikan bilis hari ni. Off duty kata my mum. Hehehe. Lauk2 yg sedia ada ni pun mmg banyak.. so kita makan ape yg ada saje. Klu beli makanan lagi… takut membazir pulak.

Owhhh…. tinggal 5 hari jer lagi..

Pastu dah raya…

Dam dam dum… bunyi mercun… hehehe

Over lah ko Lyn… Hahahaa

5 comments:

Cik N said...

Uish dah makan ns himpit gn kuah lodeh..huhuuu
Xpe2 lg 4 ari..heheh

adenium said...

best nya lyn.... memang dah feeling2 raya nih... errr... nnt dah raya... akan masak lagik ke cenggini...??

Lyn Yusoff said...

N,
sebab buat munjung tuh..
klu tak.. takde makan mcm tuh..hehehe

Sid,
best coz feeling2 raya..
nnti hari raya akan masak cam ni gak.. dah smestinyer ada lauk tambahan.
ada ketupat, rendang kerang, rendang daging..

♥Hernee Nazir♥ said...

terliur2..cpt la raye x sbr nk mkn..hehehe

Lyn Yusoff said...

Hernee,
sabar dear..
tinggal 2 hari je lagi..
hehehe