Kepingin Sup Cendawan

IMG00240-20100826-2319Ntah malam Ramadhan keberapa ntah Lyn tingin bebenor nak makan sup cendawan. Jap2 Lyn check my previous entry. Hah!!! Malam ke 16th Ramadhan. Malam tu lah kitorang pergi membeli brg kering untuk wat munjung. Errrmm InsyaAllah, Sabtu ni kita wat munjung. Munjung tu kita bagi lauk pauk yg cam kita masak pada hari raya pd sedara mara or jiran2 or sape2 saja before hari raya.

Dulu kitorang tak buat munjung ni before hari raya. Mmg tak tau. Tapi terikut2 adat org jawa since my auntie org jawa. My auntie mmg akan bagi awal2 lauk pauk hari raya tuh. Contohnya 4 5 hari before raya. So 3 4 thn yang lepas kita buat. So nnti hari raya pertama tak lah kelam kabut nak bagi pd org. Pagi tu kan nak Solat Hari Raya, nak bermaafan sesama keluarga, nak makan ramai2 dgn adik beradik, nak menziarahi kubur, takut tak sempat. So kita buat awal2. Dapatlah rasa suasana hari raya awal2. hehhehe

Korang ada buat munjung2 ni tak erk?? ke korang mmg bagi pada hari raya.

Sup cendawan tu dah 3 hari Lyn teringin nak makan. Kali pertama & kedua pergi kedai makan ni tutup. Frust. Motifff kan tutup bulan2 Ramadhan ni. My sis suh beli sup cendawan kt kedai lain. Ishhh tak nak lah. Nanti tak sedap. Since malam tu keluar tgk2 kedai ni bukak, haruslah singgah. Klu tak nnti melepas lagi.

Isshh mmg sedap giler. Kita makan kat situ jer. My mum makan mee sup, niece makan mee hoon tom yam. Lyn & my sis pekena sup cendawan dgn nasi putih. Sedapppppp..Nasib baik berbuka tu tak makan byk, klu tak.. sure tak habis. Hehehhe

Nasi kerabu dah rasa….

Laksa dah rasa…..

Steamboat pun dah…

Tinggal satu je lagi before end of Ramadhan…

I’m craving for The Manhattan Fish Market!!!!…

Jomssssssssss!!!

7 comments:

adenium said...

first time dengar munjung nih....
masak apa nnt tuh lyn...

Lyn Yusoff said...

Sid,
Owhh sid pun tak tau erk..
tu adat org jawa.. hehehe

kitorang akan masak nasi impit, kuah kacang, kari ayam & sayur lodeh..
sebijik mcm hari raya lah.. hehehe

Dee said...

wah..syukurlah dpt rasa semua..lps ni gi fish manhattan ye..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lyn Yusoff said...

Kak Dee,
tu lah kak..
tinggal satu je lagi lum rasa.. hehehhee

muchang said...

Nyums, sedapnya THe Manhattan Fish Market!! rinduuu

Lyn Yusoff said...

Muchang,
meh kita pegi makan sama2 jomssss :)