Pengalaman Sungguh

Friday, I'm having a meeting with my client aka my friend somewhere in Shah Alam. Pergi around after Solat Jumaat mcm tuh. Cuaca dah mendung. Hujan pun dah mula turun. So nasib baik lah tak lebat kan. Kat office orang kenalah parking luar kan.  My friend & staff2 lain pun parking luar gak. Bosses jer parking dlm2 ni. Hehehe. So berpayung lah kita nak ke office dia. Should be no problem.

Jumpa my friend, borak2 skit pasal kerja then lepak sat lah since dah lama tak jumpa. Lagipun hujan lebat sungguh hari tuh. Suddenly his colleague kata air dah naik, so mintak alihkan kereta. Takut air makin tinggi. Lyn dah panic dah time tuh. Owh serious mmg air tinggi.

Masa tu Lyn tak pikir ape dah. Mmg rasa muka pucat lesu tgk kereta dah separuh tayar tenggelam. Staff2 office sebelah pun dah start alihkan kereta dorang. Lyn terus jer capai kunci, terus melulu keluar sbb nak bawak kereta masuk kawasan office. Hujan lebat pun Lyn redah jer. My friend pass payung pun Lyn tak peduli. Yg penting kereta selamat. Jantung masa tu punya lah dup dap tak hingat. Takut uolssss.

Yer.. air dah hampir paras betis. Dah separuh tayar yer. Terus rasa tak confident nak alihkan kereta. Haruslah tak berani. Lagi skit nak masuk ekzos. Klu lmbt skit kwn Lyn ckp sure masuk punya. Sama jugak dgn kereta2 yg lain. Lyn suruh my friend drive & bawak masuk.  So dia start enjin terus bawak kereta Lyn masuk kawasan office. Staff kat office dia pun sibuk alihkan kereta masing2. Kebetulan bos dia takde. Boleh lah masuk & sempit2 dgn kereta2 staff kat situ. Dan nasib baik jugaklah kawasan office dia tu tinggi. Klu tak mmg tak beralihkan gamaknya. Huhuhu..

Masa tu Lyn dah basah lencun dah dek hujan lebat. Mane taknya, main redah jer tak pakai payung ater nak kejarkan kereta kan. Mesti lah mcm mandi gitu. Siap menggigil kesejukan lagi. Hehehe.

Owh serious baru rasa lega bila semua kereta dah masuk dalam. Tapi Lyn stuck lama jugak kat situ sbb nak tunggu air surut. Kawasan rendah kan, cepat lah air bertakung.

Ard 5.30pm jugak baru air surut. Baru lah Lyn boleh gerak dari office dia.

Bila diingat kan balik, seriau dibuatnya. Sesuatu pengalaman yg sukar nak dilupakan. Skrg ni klu hujan sure Lyn teringat kan incident tu, dimana Lyn berlari2 sambil angkat kain baju kurung sbb nak selamatkan kereta. Tak dpt ku bayangkan. Hahahaha.

Dan mujur lah tak demam hari tuh walaupun kena hujan. Tapi, selang sehari mmg sroooottttt srooottttt, headache & rasa nak demam dibuatnya. And today, I feel better. Alhamdulillah :)

8 comments:

atty's said...

itulah,skrg musim hujan..
kty pun kalo g kajang ada urusan..asal ujan je..mmmg takut..cepat2 balik..kajang selalu banjir.

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

heeee kalau sofia mmg cuak abis..lg la pnh dgr member punye kete penah kena bawa arus air time banjir..mmg seriau

regards,
Unsmiley

Yatie said...

Lynn bukan setakat tempat rendah je banjir..atas flyover pun blh banjir..heheh... apa apa pun nasib kereta Lynn ok. kalau akak sure menggelabah sbb kereta rendah..

SURIA AMANDA said...

nasib baik cepat...kan?lucky xde pape...

Lyn Yusoff said...

atty,
tu lah kak
time hujan2 ni takut nak pegi mane2.

Lyn Yusoff said...

sofia,
tu baru skit dah cuakkan..
alhamdulillah tak pape..

Lyn Yusoff said...

yatie,
tu lah kak, skrg ni mane2 pun bnjir. takut tul.
alhamdulillah takde pape..

Lyn Yusoff said...

suria,
Alhamdulillah along...