Seharian Di Hari Aidiladha

Alhamdulillah, kita baru je beberapa hari lepas Raya Aidiladha. Mood pun agak kedaung, maklum lah cuti 3 hari kan. Yg cuti awal tu lagi heaven kan. Hehehe.

A day before Aidiladha, I’m still working as usual. But dpt balik awal. Tapi my sisters dah ade yg cuti. So dorang mmg kat rumah tlg my mum masak. Yelah Aidiladha kat sini kan tak lah meriah mcm kat belah Terengganu or Kelantan sana. Sini lebih pd ibadah korban saja. So ziarah menziarahi tu, terpulanglah nak buat ke tak. 

page1 Lauk2 mmg masak sendiri as usual. Ketupat kita dah anyam mlm Rabu tuh. Sbb hari Khamis dah nak kena rebus. Lauk2 yg lain tu dorang masak petang. Lyn balik semuanya dah hampir siap. Juadah kali ni kita ada ketupat, rendang ayam, rendang kerang, kuah kacang. Kuah kari, sayur lodeh, agar2 sirap pun ada jugak. Tapi terlupa nak snapped. Apam polkadot tak tinggal. Wajib ada. Order kat orang yg sama jugak.

Pagi raya tu, Lyn mmg bangun lewat. Serious penat sungguh hari tuh. Siap2 kan diri spt biasa. Tgk my sis dah panas kan lauk2 sementara tunggu masing2 balik dr Solat Raya.

Lepas solat, adik beradik Lyn sampai. Biasalah, lepak2 tgk tv, borak2. Tu lah routine tiap kali berjumpa. Pic mmg takde, sbb ntah. Malas kot nak amik pic skrg ni. Mane yg ada ni pun, semua my niece punya kerja. Lyn main tepek jer kat sini.

Korban kali ni kita buat after Solat Jumaat. Sbb dkt my lorong ni my relatives pun buat korban. So dorang buat belah pagi, kitorang buat lepas Solat Jumaat. 

page2Lebih kurang 2.30pm tu dah ramai dah berkumpul dpn rumah Lyn. Alhamdulillah, tiap2 Raya Aidiladha ada rezeki kami. Amin. Dorang2 ni jugak yg menolong kat rumah my relatives pagi tuh. Petang menolong kat rumah kitorang pulak. 

page3 After sesi memujuk lembu, Alhamdulillah sudah berjaya disembelih.  Lyn jenis yg lemah bdn jugak tgk darah lembu ni, nasib baik tak pengsan.

Pernah jadi sekali tak ingat bila, Lyn beriya nak tgk lembu kena sembelih, jadinya pergi lah duk tgk. My mum dah warning kata jgn pegi. Tapi awak ni degil. Lepas jer tgk, dorang tgk Lyn jatuh pengsan. Tau2 dah sedar jer terbaring kat rumah. Abg Lyn yg angkat. So sejak tu mmg tak berani nak tgk. 

page4Yg lelaki bertungkus lumus melapah daging lembu, kitorang yg perempuan2 ni jadi penonton jer. Lepas tu bergossip. Hahaha. Daging2 yg dah siap timbang, kita agihkan terus dari rumah ke rumah. Alhamdulillah cukup semuanya.

Sementara menunggu dorang melapah daging tuh, kitorang yg perempuan2 ni dah siap menumis utk masak sup. Dah menggelegak nnti, boleh masukkan tulang terus. Tapi kena lah tunggu sampai betul2 lembut. Baru lah sedap dimakan.

My sis dah sediakan mee hoon & sambal kicap. Menunggu dgn penuh sabar. hehehe. Yg lelaki2 lah yg tak reti sabar. Sibuk tanya dah masak ke belum. hahahaa. Pukul 6pm jugak lah baru siap masak. 

page5 So masing2 layan mee hoon soup. Yg layan gear box siap sedut pakai staw pun ada. Yg meratah pun ada. Lepak bwah khemah ramai2,dah mcm kenduri dah tau. Seronok sgt. Sampai ke mlm jugak kitorang melepak situ ramai dgn adik beradik & cousins.

Lyn takde lah mkn daging sgt. Sbb mmg tak makan. Baru2 ni je mencuba mkn. Lyn dpt kuah sup, mee hoon & kuah kicap dah cukup dah. Sampai 3 kali bertambah. Hahaha. Buruk lantak kan. Alaaa mkn skit bertambah lah. Bkn makan bykkkkkkkk pun.

Malam tak kemana. Lauk dinner repeat jer ape yg makan siang tuh. Bertambah sup lembu jer. Nasib baik mlm tidur masing2 tak boooooooooooooo. Hahahahhaa

8 comments:

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

Hahaha..sama lah kite kak..masih kerja khamis tuh tp balik awal..adik2 sy pn semua dh balik..sampai umah major nya dh siap..hahaha

regards,
Unsmiley

atty's said...

salam lyn..kty raya haji tahun ni balik kg, tahun ni ,alhamdulillah ada rezeki lebih buat korban..jadik buat kendurinya kat kg..

SURIA AMANDA said...

bestnya..besar jugak lembunya ye...otak dia ada tak? along suka otak lembu...masak lemak cili api letak daun kunyit..best...

Lyn Yusoff said...

Sofia,
hehehe..
takpe.. yg penting dpt balik kg..

Lyn Yusoff said...

atty,
wassalam kak..
wah bestnyer dpt buat korban & kenduri jugak

Lyn Yusoff said...

Suria,
otaknya ada relatives yg amik..
pe lah rasanya erk..

rosnizam78 said...

Best kan time Qurban....daging qurban pun enak

Lyn Yusoff said...

rosnizam78,
yup betul tuh