Cerita Taugeh

Suka makan taugeh??

Taugeh Owhh Lyn sgt suka. Lagi2 yg tak overcook. Kruk krak kurk jer kita kunyah. Klu melembik sgt tak sedap dah. Dah hilang dah rasa kerangupannya.

Klu diletak dlm mee sup or meehon sup mmg sedap sgt. Klu goreng mcm tuh pun okey. Tak pun masak tumis air taugeh. Pun sedap gak. Lepas tu lawannyer dgn sambal belacan, lagi selera lah klu makan.

Klu masak lemak, Lyn kureng skit. Benda lemak2 ni mmg Lyn tak minat sgt. Sesekali boleh ler.

Tapi korang tau tak taugeh ni byk khasiatnya. Nak tau tak??

Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin
baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukemia.

Lain2 khasiat, korang boleh google jer. Malas Lyn nak letak sini. Saje nak bagi korang cari info pasal taugeh ni. Kena usaha skit. hehehe

Lyn tau, ade kalangan kawan2 Lyn yg tak makan taugeh?? Kenapa erk?? Tak sedap ker?

Alaaa same je mcm sayur yg lain gak. Tak try tak tau kan, sedap ker tidak.

Sape suka makan taugeh, sila angkat tangan!! Gimme 5 baby!!! yeahhhh!!! :DD

[Pic, credited to Google image]

8 comments:

Yatie said...

high five.... suka masak air letak dalam mee, kerabu, buat ulam, cekodok...sedap tapi tak suka kalau buat masak lemak.

My MIL kata ekor dia jgn buang sbb jadi ubat...ubat apa tak tau

atty's said...

kty pun suka makan taugeh..ni yg tertiba je lapar

SURIA AMANDA said...

along pun sama...tauge kasar pun suka...

sW33tdARLiNG said...

tak suka. OKbai

Lyn Yusoff said...

Yatie,
kita leh gang kak makan taugeh..
sedappppp

Lyn Yusoff said...

K Atty,
hahaha..
jgn lupa makan yer

Lyn Yusoff said...

Suria,
tu lagi sedap..
kruk krak bunyi nyer

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
hahaha..
ok bai