Nasi Ambeng @ Ambang

Ada setengah orang panggil nasi ambang..

Ada jugak yg panggil nasi ambeng..

Dua2 pun sama jugak.

Normally, nasi ambang @ ambeng mmg popular dikalangan orang jawa. Biasanyer klu ada kenduri kendara atau majlis tahlil, mereka lebih suka menghidangkan nasi ambang ni. Sesuai dimakan beramai2 di dalam talam yg dilapik dgn daun pisang, biasanyer dlm 5-6 org.

Tapi skrg ni nasi ambang pun dah popular dimerata tempat. Tak perlu tunggu kenduri kendara/ majlis tahlil. Bila2 dan dimana2 pun dah merata dah org menjual.

IMG02203-20120203-1251 Last week on Friday, my bos bought for us. Since Lyn kena transferred & reporting to CEO ni, tetiba dia belanja kitorang yg di Corporate Office. Actually, Lyn lah yg baru. Yg lain2 dah biasa dah dia belanja. Rezeki di hari Jumaat kan. Sape nak bagi.

Tapi disebabkan pagi tu dah breakfast nasi lemak, so I’m still full. Nak makan time petang pun, mmg tak larat nak masuk lagi. Hehehe. So simpan & bawak balik jer.

My colleague kata bos selalu beli kat Subang, but don’t know which area. Nak tanya, segan plak. Dorang pun tak pernah tanya, takkan mak yg baru ni nak tanya kan. Malu uolsssss. hehehe

IMG02204-20120203-1851 Balik rumah baru makan. RM4.00 sebungkus. Cantik dan kemas bungkusannyer. Yang penting ada daun pisang. Baru lah feel nak makan kan. Terasalah aroma daun pisang bersama2 nasi ambang. Baru lah best.

IMG02205-20120203-1851 Ni lah lauknya, ada sambal goreng tauhu, suhun & tempe, ayam masak merah, ikan masin bulu ayam & serunding kelapa. Portion dia pun agak banyak.

Memang sedap. Sebungkus ni Lyn share dgn my mum, niece & sis. Buat rasa2. Mmg confirm lah tak cukup kan. Sedap sgt masalahnya. Klu Lyn sorang cukup lah sebungkus tu. Ni makan ramai2 kan. Haruslah tak cukup. Hehehe…

Sampai kan my niece suh tanya my bos. Uishhh segan lah.

Tapi next time klu dia beli lagi, Lyn selamba jer nak tanya. Dia pun tak kisah. Jenis yg suka bercerita kan. Ape salahnyer.

Klu dah tau, haruslah repeat lagi nnti. Hehehe

Bos… minggu ni belanja lagi nasi ambang yer.. Hehehe. #Ehtetiba…

6 comments:

Cindyrina (The Princess) said...

pernah try sekali nasi ambang ni tapi yang i beli tu tak sedap sebab rasa macam nak basi dah.nanti kalau ada epluang memang nak try yang sedap punya. apa lagi lyn kalau tau tempat tu nanti story kat kita ye!

SURIA AMANDA said...

looks tempting..x pernah makan lagi ni..harus mencuba kan?

Lyn Yusoff said...

Cindyrina,
u must try this..
nnti lyn tanya my bos.. i let u know ok.. :)

Lyn Yusoff said...

Suria,
wajib try..
sbb sedappp sgt :)

lala said...

kak lynn...sowi.... kakak tau rase nye..sebab pnh beli n cam bungkus die.. kedai akak ni area taipan...klu kak lynn tau nk pergi cimb bank....simpang die masuk ikut depan maybank yg dekat victoria station( kire sebrang la dgn maybank) kak lynn terus sebelah kiri jalan kat rumah2 ade satu je akak yg meniaga nasi ambeng........ senang je cr...kuih tako die sedap sgt sgt......lauk pun banyak....

Lyn Yusoff said...

Lala,
owh really??
wajib cari ni... boleh cari area tuh..