Sudah Famous!! :)

Al-kisahnyer ada penjual sayur kat area rumah my mum ni. Orang Indonesia lah. Baik sgt. Dia kawin dgn orang sini. So menetap kat area kampung Lyn. Agaknyer sbb takde kerja kan, so dorang husband & wife ni tanam sayur2 kampung. Bila dah besar tu dorang jual lah.

So si isteri ni pun, jual lah dr rumah ke rumah. 1st time Lyn tgk dia, mmg peramah orangnyer. Dgn my mum even my sis pun rajin berborak dgn dia klu dia dtg jual sayur. Macam2 jenis. Ade pucuk paku, timun, sawi, petola, terung, kacal botol & etc. Murah2 jer. Seikat RM1. Banyak pulak tuh. So skrg ni my mum beli sayur dgn dia jer. Senang. Fresh pun fresh.

Ada satu hari tu, my mum beli timun byk sgt. So dia tanya nak wat per. My mum kata nak buat acar. Ape yg dia bagitau, dia pernah dgr lah acar timun tu. Tapi tak tau rasanyer & cara nak memasak. So my mum katalah senang jer nak masaknyer. So dia bagi my mum timun free suh masakkan acar timun tuh.

So malam tu my mum pun masaklah acar timun ni. Bubuh cili hijau, cili merah & bawang. Soknyer dia dtg, my mum bagi dia semangkuk besar. Punya lah dia suka. My mum citer masa dia bukak tuh, kemain sedap katanyer sampaikan tertelan air liur ko. hehehe.

So balik2 tu dia makan. Soknyer dia dtg lagi rumah nak menjual sayur. Time tu dia bagi my mum timun byk2 suh masakkan acar timun lagi. hehehe. Dia kata tak puas makan semalam, sampaikan berebut dgn suaminyer. hehehe

IMG01508-20110704-2113Yang 1st time tu Lyn tak sempat nak snapped pic. Yg ni kali kedua my mum masak. Mmg sedap. Ermm bukan nak puji mak sendiri masak. Tapi mmg sedap. Klu tak, takkan org tu puji kan. Hehehe.

Next day tuh, my mum bagi semangkuk besar lagi utk dia & suaminyer. Kemain suka lagi dia. Kali ni byk skit. So tak lah dia berebut dgn suaminyer lagi. Hehehe

Yang paling tak tahan tuh, next week dia mintak buatkan lagi. Siap janji dgn my mum lagi katanya nak bagi timun & cili hijau. hehehe. Wahhhh!! siap request gitu. Ermm ade lagi. Siap request utk bulan puasa sekali. Dia kata jgn risau pasal timun & cili tuh. Nanti dia bagi free. hehehe

Ermmmm kelakar lah ibu ni. Kemain suka lagi makan acar timun erk. hehehe. My mum tak kisah pun. Ater my mum mmg rajin & pandai masak. Bukan kitorang je yg ckp. Ramai yg ckp gak. Sebab tu, klu ade kenduri kendara kat rumah family kitorang ni, anak beranak je yg gotong-royong masak. Tak payah ajak org lain.

Tapi pelikkan, mak sendiri masak sedap. Siap org lain puji lagi. Tapi anak sendiri tetap cekeding. hahahaha

IMG01509-20110704-2116Owh ini my portion. Makan nasi dgn acar timun saja. Our favorite kat rumah. Favorite Arwah Abah jugak. Klu tak makan nasi, sure ratah gitu pun sedappppp. hehehehe

Nyummmmmm…. nyummmmmmm :)

* Meleleh air liur *

6 comments:

SURIA AMANDA said...

aisey....along pun suka jugak acar ni...selalu jumpa kat kenduri kahwin jer...

*ayu the sun* said...

sedap!
acar not my fav. but tgk gambar nampak sedap.

sW33tdARLiNG said...

i kalau makan nasi minyak, dapat acar merah gini mmg amik byk2

Lyn Yusoff said...

Suria,
klu nak tggu kenduri mmg payah lah.
sebab tu buat sendiri...

Lyn Yusoff said...

Ayu,
hehhee..
meh rasa meh. hehehe

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
same lah kita..
acar lg byk dr nasi..
hehhee