Susah Klu Dpt Jiran Yg Tak Reti Bahasa Ni

Hidup kalau dah bermasyarakat ni kenalah faham & peka dgn kot keadaan sekeliling. Tak boleh nak selfish sgt. Betul tak?? Kenalah jaga hati org sekeliling. Tapi klu jenis tak faham bahasa pun susah gak kan.

Lyn klu kat rumah my mum, selalu sgtlah mengalami benda2 gini. Jiran2 yg tak berapa nak faham bahasa. Bukan lah ko je yg duduk kat atas muka bumi ni kan. Tapi klu dah perangai cm tu, mmg payah nak ubah kot.

Yang jiran belah kanan rumah my mum ni, klu pasang radio tak kira lah lagu ape, mmg sekuat2 alam. Kadang2 tu tgh malam dia buat hal. Tak pun pagi2. Tak ke sakit hati dibuatnyer. Ada mak bapak pun pekak tuli. Jadi anak2 pun sama lah. Lagi2 klu mak bapak nyer takde, mmg kuat bunyi nyer. Klu ko nak dgr lagu kuat2 pegi masuk hutan sana. Kt sini gak dia nak memekak. Klu nak start motor pun mcm tuh, punya lah dia press enjin kuat2 & lama2. Sakit telinga dibuatnyer. Pernah gak Lyn & my sis sound direct kat dorang. Pedulik ape kan. Dorang lawan balik ko. Ingat aku takut. Ermmm takde maknanyer. Sampai skrg klu anak beranak dia nampak Lyn & my sis, kemain buat muka. Dah ko buat salah. Sure lah kitorang marah.

Yang jiran depan rumah my mum ni plak, jenis press enjin kereta & motor kuat2. Lepas tu sesedap jer dia reverse kat kawasan rumah my mum yg lapang ni. Dah corner satu hal, pastu jenis laju2. Kalau lah ade orang, tak jdi kes naya. Sbb kt rumah depan ni mmg byk batu. Bygkan lah klu dah laju & nak cepat sure berkesan batu2 tuh dilanyak dgn tayar kereta.

Mcmlah dia sorang je ade kereta & motor dlm dunia ni. Orang lain pun berkereta bermotor gak. Tapi takde lah batak mcm ko. Press sane, press sini. Kereta proton je pun. Org lain bawak BMW, Honda, Mini Cooper takdelah perangai mcm ko batak!!!

Lepas tu, rumah dorang jenis takde halaman. So klu sedara mara or anak beranak dia memang menyibuk parking kt area my house. Klu dah menumpang tu buat2 lah cara menumpang. Ni sombong nak mampus. Mau lah kitorang naik hangin. Bukan nak menegur. So klu my sis or my bro balik kekadang takde tempat nak parking. Terpaksa pulak merempat parking kat tempat lain. Sedang kan kt rumah mak sendiri kemain luas. Tapi klu time raya or kenduri kendara mmg dorang takde chance nak parking. Kereta2 my fam je sume penuh. Hahaha

Ni Lyn tak pernah tegur. Tapi Lyn mintak my nephew tolong ckpkan. Mula2 makan gak ckp kita. Lama2 dibuatnyer balik. Ermm rasa nak letak paku je kat kawasan tanah lapang tuh. Tapi tak boleh lah sbb kereta2 my sis & bro keluar masuk. Kang tak memasal kena tayar kereta dorang.

Susah kan klu ade org yg mcm ini dalam dunia ni. Memang tak reti nak jaga hati org sekeliling. Ikut kepala sendiri jer.

Sbb tu Lyn mudah naik angin bila kat rumah my mum. Selalu sgt tertekan dgn perangai2 dorang ni semua. Kadang malas nak amik port sgt. Tapi klu tak ditegur makin naik lemak pulak nanti. Lyn mmg garang. Semua jiran2 yg kenal rapat dgn Lyn tau. So bila Lyn cakap dgn mak, sure my mum akan bagitau.

Tapi org klu jenis tak paham bahasa mmg payah nak dibentuk. Masuk telinga kanan, kuar telinga kiri. Ermm mcm tuh lah.

Sbb tu Lyn tak bercampur sgt dgn jiran2 pembuat masalah ni. Lebih suka buat hal sndiri. Sbb tu dorang kata I sombong. Mane tak sombong. Dah ko suka sgt buat masalah. Mmg patut aku sombong. Hahahah

14 comments:

ain hamzah said...

betul tu...kalau dah org cari pasal watpe nak layan..lantaklah nak ckp sombong pun..asal kte tak kaco org

Legasi Piston Pecah said...

susah la macam tu..
kalau dapat jiran yang tak tahu adab hidup berjiran..

memang patut suruh diorang duduk dalam hutan pon.. lagi senang!

Just Call Me Bitt said...

huhhh mcm saya jugak bab paling payah nak communicate..hehhee

CathJ said...

aku pun ikut geram mendengar lynn hihihi... saya pun pernah mengalami perkara yg sama sewaktu balik rumah parents.. time tu my big boy masih kecik... jiran tu berkaraoke... dah lah sumbang... sampai ke pagi!!! sampai jam 5 am... gila betullll...

DDFABULOUS.COM said...

sekali sekala fire jer direct kak...opsssss

sW33tdARLiNG said...

u pun senasib cam my family yer lyn.. be careful dear, dorang ni kalau dah takde hati perut mmg sampai ke sudah takde hati perut...

SURIA AMANDA said...

sib baik along duk condo..masing2 buat hal memasing...

Lyn Yusoff said...

Ain,
betul tu ain..
malas nak amik port sgt

Lyn Yusoff said...

Legasi,
mmg patut pun..
mgm tak reti bahasa..
mmg hutan lah tempatnyer

Lyn Yusoff said...

Bitt,
sakit hati kan..
perangai org mcm2..

Lyn Yusoff said...

cathj,
giler betul..
mmg takde adab lah org mcm gini..
sakit hati kan kak..

Lyn Yusoff said...

DD,
pernah dah wat gitu..
tapi dorang selamba kodok jer...
bkn reti bahasa

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
betul kata u..
bila terpikir pasal kes u tuh..
teringat i pasal jiran2 yg yg bangang tuh..
sakit hati!!!

Lyn Yusoff said...

Suria,
betul lah..
boleh duduk rumah landed ni..
cuma kena faham bahasa je kot..
bkn susah pun