1st Syawal 1432H

Hi Lovers,

Today, 11th of Syawal. Rasanyer ramai dah update pasal raya. Lyn baru nak start update skit2. Mcm takde idea plak. Duk pikir nak update itu ini. But will update slowly ler. Ikut sequence.

Pagi raya tu, just concentrate masak sayur lodeh jer. Sbb yg lain sume dah siap. Pagi tu my sis pre-heat kan lauk2 yg kita masak awal tuh. Lepas tu terus hidang kat dua meja utk adik beradik. This year ada jugak yg tak beraya kat sini dlu. Balik rumah in law.

P1090137This year, Lyn tak pakai baju kurung warna biru pd hari raya pertama. Ada sepasang jer warna biru thn ni. Sbb tu pakai warna lain. Kali ni mmg tak tempah baju raya byk sgt. 3 pasang jer. Baju yg sedia ada thn2 lepas pun ada yg tak pakai. Semakin penuh almari dah. Mum siap perli suruh beli almari baru sbb tak muat dah. hehehe.

Kita2 yg perempuan ni just duduk rumah jer sementara menunggu org lelaki balik Masjid menunaikan Solat Hari Raya. Sambil2 menunggu, tgk TV sekejap. After semua dah balik dari Solat Raya, maka start lah sessi bermaaf-maafan.

P1090170 P1090171Mmg tak byk pic masa sessi bermaafan ni. Masing2 tgh concentrate. Bersalaman semestinya ikut turutan. Bermula dgn my mum & my uncle dan seterusnya. Bila dah bermaaf-maafan tu masing2 lah meleleh air mata. Sedih kan. Yg paling sedih, Abah takde utk raya kali ni. Dah 8 tahun Abah meninggalkan kami.

Rindu pada Arwah Abah, Arwah Along (nephew), Arwah Linda (niece), Arwah Abg Ngah (BIL), Arwah Abg Badrul (BIL) dan juga ahli keluarga yang sudah tiada.

P1090138Selesai sessi bermaaf-maafan, kita proceed tuk makan2 plak. Makan ramai2 best kan. Lagi2 dpt berkumpul adik beradik walaupun tak cukup quorum. Lyn tak makan langsung, still kenyang lagi. Ape taknyer, malam raya tu duk melantak ketupat dgn kuah rendang sampai dua kali. Hehehe

IMG01868-20110830-1058Next program, kita pergi menziarahi kubur ahli keluarga di Tanah Perkuburan Bukit Badak. Kitorang amik masa yg agak lama berada kat situ. Khaira & Puteri pn ikut sama. Khaira 1st time my sis bawak dia pergi kubur. Mula2 nak tinggalkan aje. Tapi dia menangis teresak2, kita bawak jelah. Lagipun dia nak sgt pegi tgk tok nyang, pak long & maksu dia.

Cuaca pagi tu pun redup jer. Syok lah jalan2 pagi tuh. Lepas je ziarah kubur, balik terus ke rumah. Sbb perut dah start lapar.

Barulah start amik gambar. Tu pun ada yg takde lagi.

P1090143Myself & Khaira. Comel betul dia pakai tudung ;)

P1090166 Khaira & Puteri. Ikut pose dorang lah nak amik pic macam mane

P1090151One happy family with new member, Khalisya

Actually, byk pic yg tak upload lagi. Kat camera lain. Tak sempat nak transfer lagi. Mane yg ada Lyn upload dulu. Lagi pun, klu nak kumpul semua amik pic sekali mmg payah. Kena paksa baru lah nak bergambar. hehehe

After Zohor, masing2 dah bergerak ke rumah in law masing2. Kitorang mmg ade kat rumah. Kak Lang pun ada lepak sama sampai ke petang. Thn ni tak balik Melaka sbb my niece still dlm pantang. Ni pun dia masih berpantang lagi. Orang lain makan sedap2, dia just makan ketupat dgn kuah lodeh jer. Kesiannnnnnn. Hehehee

Seronok bila berkumpul tuh. Sampaikan Khaira pun tak tidur.

Owh itulah cerita hari raya pertama Lyn. Nnti Lyn update lagi ok :)


6 comments:

*ayu the sun* said...

bestnya!
seronok tengok adik beradik ramai ni.. :)

Bitt (double IS) said...

selamat harir aya lynn....maaf zahir dan batin....cun lerr gadis berselendang ituw ;)

Lyn Yusoff said...

Ayu,
mmg best bila dah berkumpul ramai2..
sampai kadang2 tak makan sbb asyik berborak :)

Lyn Yusoff said...

Bitt,
selamat hari raya juga..

auuwwwww!! kembang cik von
hehehe ;)

sW33tdARLiNG said...

wahh u pun bertudung erkk di pagi raya...

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
berselendang je tuh...
lepas balik kubur, terus tanggal..
teruk kannnn