2nd Syawal Celebration :)

1 week of raya, mmg makan menghentam lauk2 raya. Mum pun tak sempat nak puasa 6 sbb anak2 & cucu2nyer ada kat rumah. Dah habis lauk raya, makan2 mcm biasa. So 2nd week of raya, mum dah start puasa 6 starting on Monday till Saturday. Dah kira lambat sgt tuh. Selalunyer 2nd Syawal mu dah start puasa 6.

So everyday mmg tanya dia nak berbuka ape. Nak belikan dia makanan. Tapi mum mmg taknak. Lebih suka masak sendiri. Puas hati.

Last day berpuasa ari sabtu. Meaning hari ahad my mum dah nak beraya. So ari sabtu tu kitorang anak beranak duk masak lauk2 raya tuk my mum. Masak pun lepas azan Zohor. Lyn lah yg tolong sbb masing2 takde kat rumah.

P1090311 Masakkan lemang instant brand Nona klu tak silap. Mum mmg teringin nak makan lemang. Nak buat, mmg takdelah kan. Tapi bila dah berbuka tu dia rasa skit, tak berapa sedap katanya. Kata pun instant kan…

P1090312 Jadi anak2 yg dgr, sure lah sehabis boleh nak yg terbaik utk maknyer. So my sis & BIL pergi beli lemang buluh kat area rumah. Tu pun sebatang je dorang beli. Khas tuk my mum. Kitorang mmg tak makan sgt.

P1090316Yang tak makan lemang, pasti lah kitorang rebus nasi impit. Ketupat takdelah erk. Hari raya ari tuh dah makan ketupat. Mane plak nak dicari daun ketupat kan.

P1090314Rendang kerang. Lemang lagi sedap dicicah dgn rendang instead of kuah kari. Barulah rasa kelazatannya. My mum klu masak rendang mmg marvelous.

P1090323Kari ayam yg sangat yummy. Lyn kurang skit makan ayam. Jemu dah kot. Asyik2 ayam jer. Tapi lauk ni tuk my mum ler. Yang ko sibuk2 nape Lyn. Bkn ko yg puasa. hahaha

P1090315 Sayur lodeh. Yg ni masak pagi ahad ler. Makan panas lagi sedapppp.

Tapi malam tu mum dah raya dulu dah. Tak tunggu next day pun. Kitorang semestinyer tumpang sekaki join mum makan sama2. hehehe. Tapi masing2 nak mintak suap2. Bkn semualah. Cuma myself & lil sis jer. Lama dah makan tak bersuap ni. Sedapppppp. Lain rasanyer. Sampai kan Puteri duk gelakkan kitorang. Katanyer ‘dah besar pun nak suap2 lagi’ Hehehehe

Hari sabtu mmg hari masak2 kat rumah & lepak2 jer. Teman my mum. Nasib baik takde open house. Blh lah tlg2 mum kat rumah.

P1090321Pagi ahad tu mmg semua sarapan nasi impit & lauk pauk hari raya. Kata sambut hari raya kan. Org lain sekali, awak dah dua kali. hehehe

Tapi dah jemu dah makan lauk raya. Nak makan western plak. hehehe

6 comments:

Dee said...

cis..terliur tgk rendang kerang tu..

atty's said...

meleleh ayarliur nengok rendang kerang..mabelesnya .

Lyn Yusoff said...

Dee,
hehehe..
bolh buat tuh kak...
jgn lupa bg lyn rasa :)

Lyn Yusoff said...

Atty,
Akak buat lah..
nnti bg lyn rasa erkk
hehehe

sW33tdARLiNG said...

sayur lodeh ur mom kaler putih...

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
haah.. mmg color putih..
lepas tu tak banyak sgt kuah..