Hi LoVers,
Finally, get back to work today after long holiday. A bit lazy. But what to do. Kerja kena diutamakan jugak. Takkan nak cuti pepanjang lagi kan. Mentang2 raya sebulan. Hehehehe
Today, we talk about Syawal. Tahun ni ala kadar je sbb selepas raya kedua, kami berulang-alik ke hospital visited my nephew accident.
A day before Syawal, Lyn mmg kerja spt biasa. Balik pun awal. Adik-beradik yg lain mmg cuti awal. So dorang lah yg akan tolong my mum kat rumah nnti.
Dua hari sebelum, kami dah start anyam ketupat. Juadah wajib yer. Tak main nasi impit2 ni. Tu tak raya pun boleh buat. Ketupat ni time raya jer ada. Daunnya 300 helai. So hasilnya tak sampai pun 300 biji, ater ada jer yg rosak. Lebih kurang jer lah.
Pukul 9am dorg dah start masak ketupat. Ketupat ni mmg lama jugak nak masak. Lebih kurang 8 jam jugak. Lauk2 lain, dorg masak lepas Zohor. Tapi masa Lyn balik kerja tu, hampir semua lauk dah siap masak. Tinggal rendang ayam & agar2 jer yg belum masak lagi. Sayur lodeh pagi2 raya nnti baru masak.
Petang tu berbuka menu hari raya jer. Takde cekodok kuih segala. Masing2 dah kepenatan. Janji berbuka. Lepas berbuka, kitorang ke SCM jap, cari barang. Selagi tak raya, mmg shopping saja. Balik bkn lepak saja, ada lagi kerja yg menunggu.
Isi kuih raya dlm balang kuih. Kerja ni mmg tiap2 tahun Lyn yg buat. Takde sapa nak buat. Suruh my sis, memasing tunjuk Lyn. So okey, tunggu lah akak ko buat nnti.
Kuih raya byk yg tunjuk2 jer. Adik beradik kesemuanya bagi. Mmg beli skit jer thn ni. Tapi klu adik beradik 9 org, sorang bagi dua tiga jenis, korang kira lah sendiri betapa byknya. Hehehe. Yg mum & sis buat pun, rempeyek kacang tanah, rempeyek kacang dal & kuih goyang jer. Rezeki kan. Alhamdulillah.
Lauk2 raya yg lain, of coz lah ketupat, menu yg wajib tiap kali raya. Ada rendang ayam, kari ayam, kuah kacang, kuah lodeh, rendang kerang, rendang ayam & agar-agar merah.
Adik-beradik, anak2 buah & sedara mara dtg pun, mmg masing2 cari ketupat. Ada juga adik beradik bagi lauk & nasi impit. Kita hidang gak. Tapi tak laku. Lauk2 neneknya gak yg jadi idaman. Makannya sampai menjilat jari. Hehehe.
Dua hari jugak kita berulang mkn lauk raya sampai tak lalu dah. Raya ketiga pergi beraya & ke hospital.
Raya keempat kita dah masak dah. Nasi putih, ikan gelama masak pindang & sambal belacan. Seriously heaven :)
6 comments:
sedapnya menu raya
Assalamualaikum wbt..
Haha dulu time sofia kecik2, ketupat tempah je, mlm raya baru amk dh siap masak..tp bila kitorg dh besar, kne buat sendiri..smpi skg sofia mash tak reti anyam..
sofia raya ke3 lg dh bantai mkn nasi putih..lauk ikn masin gitu je pun blh jd bertambah..haha serious mmg selera naik betul..dh muak nk makan daging2 je skg ni..hahaha
regards,
Triplesmiley
memang kalau dua hari makan ketupat ngan rendangjer rindu gak ngan nasi putihkan... isyh alahai...
Rizziela,
alaaa biasa2 jer cm org lain jugak.. hehehe
Sofia,
kak lyn pun tak reti anyam, reti ketatkan je.. belajar tak lulus2..
tu la dah bosan dgn ayam segala.. naik muak tekak ni hah
Cho zila,
nasi putih gak yg jd idaman
Post a Comment