Another Big Project

After made kuih goyang by my mum, another project coming in. Yg ni mmg plan sebelum puasa lagi, thn ni mmg nak buat rempeyek. Nak kata raya sakan tidak lah. As I mentioned before, thn ni aura nak buat kuih tu menjadi2. Semangat anak-beranak mungkin. Hehehe

It was happen during Nuzul Al-Quran. I was working during that day. Awal2 Lyn dah inform. But mum & two of my sisters will help each other.

All pics taken by my niece. Ater I takde kan uolsss. Hehehe

1st day, a big project for rempeyek kacang tanah.

page1Bahan2, rempah ratus mmg kita dah siap sehari awal. Hari jumaat tu tinggal bancuh saja. Kacang tanah jgn lupa, kena jemur dulu. Sehari pun ok.

P1120603Process menggoreng pula. Dua kuali sekali kita buat. Cepat lah habis skit. Minyak kena betul2 panas. Baru lah cantik dia masak nnti.

P1120598Kita mmg tak pakai acuan. Letakkan adunan kat tepi kuali tu sampai dia masak, kemudian terbalikkan elok2 supaya rempeyek tu tak pecah berderai. Then goreng spt biasa. Tujuan kita letakkan adunan kat tepi kuali tu supaya dpt bentuk kepingan rempeyek. Goreng sampai kacang betul2 masak tau. 

P1120599Dan inilah hasilnya. Byk jugak yg kita dapat. For sure not for sale. Untuk hidangan tetamu yg dtg raya nnti. Klu nak rasa mehlah dtg rumah. Hehehe. Lyn balik tu, semua dah selesai. Dapur pun dah siap kemas.

Next day, on Saturday tu dorg continue dgn rempeyek kacang dal plak. Lyn mmg tak makan kacang tanah. Sbb tu buat rempeyek kacang dal byk skit.

page2 Kacang dal & adunan yg telah siap dicampur dgn segala rempah2 nya. Lyn suka bau rempah2 ni. Wangi betul baunya. Lyn tolong gak skit2. Tolong menyibuk sama. Hahahaha

Owh ye lupa nak bagitau td, my mum tak campur semua adunan & kacang tanah/dal sekali tau. Bila nak goreng baru letak kacang & adunan tu sekali. Kiranya kena guna mangkuk lain la. Klu di campur & dibiarkan lama takut kacang tu akan kembang. Jadi tak sedap nnti.

P1120611Lyn rasa rempeyek kacang dal lagi mudah di goreng. Tak comot. Mungkin sbb kacang dal tu kot. Process sama jer yer anak2.

P1120612 Hasil rempeyek kacang dal kami. Klu mkn panas2 mmg sedap. Krup krap krup krap. Nasib baiklah puasa kan. Klu tidak mau ku ngap ngap masuk mulut. hehehe. Yg ni kita dpt 4 balang klu tak silap. Mmg buat extra pun untuk penggemar2 kacang dal dirumah ni.

Now, mission accomplished!! Kuih dah siap dah. Lepas ni boleh rehat2 jer. Rumah dah siap kemas. Tinggal nak menghias jer. Tu weekend ni baru buat.

Nak rasa rempeyek resepi Puan Hajjah?? Mehlah dtg rumah.


4 comments:

Rasp said...

wahhhh homemade rempeyek !
tiap tahun wajib ada rempeyek kat rumah i...
tapi beli ler....
akak tak pernah buat....
nak google lah tgk resepi dia...
cam senang gak ek....

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum..

Wahh akk mmg rajin betul bwt kuih la..nih bwt rempeyek plk..haha tp nih la selalunya lbh laku dr kuih2 moden..haha mkn sambil tgk tv nih pn sedap ni

regards,
Unsmiley

Amanda Suria said...

Along baru print recipe eh smlm...ntah bila dapat buat tu...hihihi...tp along suka yg dari acuan tuh...pas tu letak ikan bilis atasnya....hurm....dap...

Madam Casper said...

yang kacang dhal tu sedap lahh