Surprise From Mum

Tiap2 kali raya, we are looking forward nak buat kuih raya beramai2. Lama dah kita tinggalkan tradisi membuat kuih raya ni. Masa Lyn sekolah dulu, mum & sis mmg rajin buat kuih tak kira lah kuih tradisional or moden.

Tapi ianya semakin dilupakan disebabkan kekangan masa & faktor umur. Mum tak berapa sihat sangat. Sis pun sibuk kerja.

But not this year. Aura mana yg dtg, tahun ni masing2 excited nak buat kuih tradisional. Mum suddenly came out with this idea. Sure lah on weekend nnti kita buat.

But…

But…

Hari Isnin lepas kitorang balik rumah, kat kabinet penuh tersusun kuih goyang or lebih dikenali sbg kuih ros. Everyone was shocked. Bkn ape, mum tak berapa sihat. Tapi dia nak buat jugak kuih. Sbb kita dah janji nak buat sama2 on weekend. Katanya, dia boring tak tau nak buat apa kat rumah, dari duduk saja lepas aktiviti ilmuan dia, baiklah dia buat kuih katanya. Dan kebetulan my niece ada, dia lah yg tlg sama & pantau neneknya kat dapur. Gilir2 dorang buat.

IMG_0367 Ni lah hasilnya. Berbalang2 jugak hasilnya tau. hehehe, Anak2 semua bising gak, sbb takut my mum penat. Lagi2 dgn faktor umur & time puasa kan. Taknaklah dia penat. Tapi dia kata dia masih kuat lagi. Alhamdulillah, berkat doa ahli keluarga.

Sedap semestinya air tgn seorang ibu. Resepi jgn ditanya yer. Lyn tak tau. Klu nak rasa meh dtg rumah Lyn hari raya nnti. hehehe.

Tapi kitorg mmg suka pun mkn kuih goyang ni. Arwah Abah paling suka. Tak pernah beli berzaman2 dah. Klu beli pun bau hapak. Baru2 ni my auntie kata, kwn my cousin jual RM25 tuk 100 keping. Bagi kitorang mahal jugak lah. Sedangkan modal tak seberapa pun. Mum kata satu adunan dpt jugak 2 balang sederhana yg modal nya tak sampai pun RM10.

Tgk berapa byk dia amik untung.

Dua hari jugak mum habis kan masa utk buat kuih goyang ni. Jgn terkejut kat kabinet penuh balang kuih goyang tau. Hehehe. Kuih2 lain sipi2 jer tempatnya. Hahaha

Next project ada lagi. Tunggu!!!!!


8 comments:

Amanda Suria said...

Along suka rempeyek...yg atas dia byk kacang ngan ada ikan bilis...hurmmmm....bestnya...

JunAina said...

Suka kuih goyang pedas. Kuih goyang manis ni pun suka jugak, krup krap krup krap.

Lyn Yusoff said...

Suria,
yg tu mmg best..
mkn sambil tgk tv, tau2 sure dah habis.. hehehe

Lyn Yusoff said...

JunAina,
ada yg pedas ker??
tak pernah dgr plak..
tau yg ni jer..

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum..

tgk kuih goyang nih kan kak...teringat pd suami sofia yang suka sgt2..thn sebelum die meninggal, gigih die cari resepi kuih ni buat sendiri..

regards,
Unsmiley



Mummydearie said...

Susah sekarang ni nak cari kuih tradisional yang sedap mcm dulu2. Mak akak pun dah tua sangat, tak buat lagi kuih2 cam dulu. Tetiba teringatkan rempeyek yang penuh ngan ikan bilis...sedapnya...

Lyn Yusoff said...

Sofia,
lahaiiii baiknya..
kak lyn duk tingat arwah abah..
nak nangis pun ada

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
kuih2 tradisional ni lah yg paling sedap. mkn ulang2 kali pun tak jemu..