Nurul Berpuasa

IMG_0322...Nurul, my little granddaughter. She’s already 6 years old.

Tahun ni pun dia still bertatih2 berpuasa. Hari pertama complete satu hari, masuk hari kedua, demam. So terus lah tak berpuasa beberapa hari sampai demam nya baik. Lepas baik pun puasa separuh hari jer. Balik kindie, lunch, lepas tu sambung balik puasa. Takpelah, slow2 latih dia. But adalah hari yg complete. Tapi tak ingat berapa hari dah.

Dia tak mcm Puteri, Puteri tu mmg kuat & cekal hati. Ikut abg2 nya jugak dari kecik mmg dah diajar berpuasa. Setakat hari ni mmg dia puasa penuh. Walaupun penat sekolah pagi petang, muka dia ttp ceria.

So Nurul masih berlajar lagi. InsyaAllah nnti puasa penuh lah tuh. Ape2 pun kita kena ajar dia slow2. Jgn dipaksa2.

Bak kata seorg ustaz, sebaik2nya kita ajar anak2 kita solat dulu. Secara automatic dia akan berpuasa. Mane ada kita tgk org yg Solat tapi tak berpuasa. Takda kan. Tapi ramai yg kita tgk, tak Solat, tapi berpuasa satu hari. Sama2 lah kita fikirkan.


4 comments:

Rizziela said...

baru 6 tahun tu kira ok lagi..good job Nurul

Amanda Suria said...

Good luck nurul...tahun depan dah boleh posa penuh dh tu...

Lyn Yusoff said...

Rizziela,
slow tuh..
tu pun kekadang buat buat muka taknak puasa

Lyn Yusoff said...

Suria,
harap2 begitulah.. In Sha Allah