Passport Renewal

It’s happen on 4th of Ramadhan. Org lain semua lepas sahur boleh tidur balik sbb hari Sabtu, Lyn tak tidur sbb takut kesiangan. Lepas Subuh, lepak2 sat terus bersiap nak ke Kompleks PKNS Shah Alam. Bring along my niece, Baby. Ni kes nak renew passport for myself & buat sekali passport untuk dia.

Disebabkan tak amik pic lagi, pagi tu sampai terus ada adik ni menyapa.

Nak buat passport ke kak?

Haah

Dah amik gambar? Klu belum boleh lah amik kat kedai tuh.

Teruslah menonong Lyn pergi. Ramai jugak. Siap2 amik gambar, terus pegi queue kat Imigresen. Dah ramai nya. Waktu baru pkul 7.15am. Pukul berapa lah dorg ni dtg. hehehe

IMG_0325Tgk lah yg dpn Lyn ni, dah queue pjg. Sapa yg dah ade pic, selamat lah dpt queue dpn. Yg Lyn lambat skit.
 
IMG_0326 Tgklah dua muka org sembab tgh beratur. Lyn rasa yg dpn Lyn tu adalah dlm 50 org. Yg belakang kitorang lagi, kemain pjg. Kemain lama kitorang beratur sementara nak tunggu Imigresen buka jam 8am.

IMG_0327Tepat jam 8am pagi, semua org dpt masuk. Alhamdulillah, semua mereka in queue. Takde konsep ko nak potong-memotong yer. My niece dpt no 4042, Lyn dpt no 4043. Cpt jugak kaunter dorg ni. Mmg non-stop dorg akan panggil.

IMG_0337 Tiba giliran kitorang kebetulan dpt kaunter sebelah2. Masa tu jam baru pukul 8.50am. Dua2 pegawai Imigresen perempuan yg entertain Lyn & my niece mmg peramah belaka. Senyum jer walaupun bulan Ramadhan. Kaunter lain pun sama. Seronok lah kita mcm ni.

Proses pun cpt. Masa nak buat byrn agak lambat skitlah sbb hanya satu kaunter saja yg ada.

IMG_0330 So sementara menunggu passport kitorang siap dlm waktu 2 jam, so terpaksalah kitorg berjalan2 kat bawah tuh. Bagi pada org2 lain plak nak duduk. Actually, takde kedai yg bukak lagi pun. So terpaksalah jln2 buang masa. Klu tak bulan Ramadhan mau kita lepak McD. hehehe

Jam 10.15am kitorang naik ke Imigresen semula. Waktu collect dlm pukul 11am gitu. Tgk org2 yg sama queue dgn kitorang pun dah ada kat sana tuk collect passport. Saja Lyn tunjuk no giliran, & pegawai tu kata passport dah siap. So amik no. & tunggu no di panggil. Kira cepat lah. Tak sampai 2 jam dah siap. Bagus2

IMG_0340Ni lah passport Lyn & my niece. Lepas ni dah boleh fly fly!!! Woootttt Wooottttt. Location?? Secret lah kan. 3 locations at the moment. Hehehe

Excited!!!

IMG_0333Lepas siap collect passport kitorang duk merayau kat bazaar Ramadhan kt PKNS tuh. Mmg rambang mata tgk mcm2 fesyen baju especially tuk kids. Lyn mmg takdelah nak beli pun sbb baju pun dah siap tempah. Dan Lyn mmg tak reti pakai baju ready made. Sure ada yg tak kena.

Keluar dr PKNS tak terus balik rumah. Boleh plak pergi SCM, duk shopping raya. Hehehe. Ermm sessi menghabiskan duit lagi. Hahaha.

6 comments:

Mummydearie said...

Katanya kalau buat kat UTC pun cepat juga. Dibuka 7 hari seminggu, dari 8pagi sampai 10 malam. Next round nak bawa dua anak untuk buat passport di UTC.

Amanda Suria said...

Seronoknya...atas kesilapan lambat tempah baju...along terpaksa pakai baju ready made...so far sgt puas hati...

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum,

perghhh gigihnya kak pepagi dh kuar..hahaha setakat ni sofia kalah utk bgn pagi lps ssubuh..

regards,
Unsmiley

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
ade gak dgr citer, tapi takdelah lyn nak kesana.. jauh

Lyn Yusoff said...

suria,
klu kena dgn bdn kita mmg puas hati..
cm lyn mmg tak reti

Lyn Yusoff said...

Sofia,
kena gigih kan diri tuh..
klu tak, mmg takdenya.. hahahah