Kenduri Tahlil

Sempena nak menyambut bulan Ramadhan ni, masing2 duk pakat2 nak buat kenduri tahlil & menyambut Ramadhan. Boleh dikatakan tiap2 minggu ada kenduri dr sedara mara. Tak lepas Zohor, lepas Asar dan Isya’ pun ada. Tiap2 tahun tak pernah miss buat majlis tahlil ni. 

Kitorang sempat jugak buat kenduri tahlil. Dan kebetulan buat lepas Isya’ minggu lepas takde kenduri kat tempat lain. Klu tak memasing berebut nak slot time.

IMG_0286 Friday night tu sempat siapkan semua goodies tuk para tetamu. Buat kerja ramai2, cpt lahh habisnya. Mulut tangan sume bekerja. Klu mulut jer yg bekerja mmg tak siap lah jawabnya. Hehehe.

Masing2 dah ade tugas. Brg2 keperluan tuk masak mak dah siapkan awal. Tinggal barang2 basah spt ikan ayam tu, pagi sabtu baru org dtg hantar. Masak spt biasa mmg masak sendiri anak beranak. Gotong royong. Adik beradik ipar duai pun dah ramai. So kita2 saja yg masak. Ketua chef semestinnya mak saya. Yg lain2 chef2 kecik jer. Hehehe

Petang semua dah siap. Mmg Lyn tak amik pic byk, sbb busy sesangat.

IMG_0289 Lepas Maghrib kita dah siapkan semua makanan tuk tetamu yg dtg. Ni sebahagian kuih muih yg di sediakan malam tuh. Ada jugak nasi berlauk. Nasi putih, kari ayam, sayur goreng, ikan goreng, ulam2 dan ikan kering masak lemak nenas.

Habisnya Isya’ org ramai dah dtg. Spt biasa mmg tunggu Tok Imam tuk lead bacaan tahlil. Alhamdulillah, mmg ramai malam tuh. Sayup2 jer. Teringat kat semua yg telah tiada terutama Arwah Abah dan yg lain2 jugak.

Jamuan mkn selepas selesai bacaan tahlil.

IMG_0288Ada juga berkat tuk para tetamu yg dtg selain dari goddies warna biru tuh. Alhamdulillah, murah rezeki. Dan rezeki yg byk itu apa salahnya di kongsi bersama2 yg lain. Byk manfaat nya.

Settle kan para tetamu dulu. Selesai dan habis pulang baru kitorang satu family pulak makan beramai2. Seronok sgt. Sambil mkn sambil borak. Normal lah kan.

Majlis pun habis lebih kurang 11pm jugak. Mlm tu mmg siap berkemas. Bujang2 lelaki biasalah kena basuh pinggan mangkuk. Tu lah kerja dorg tiap kali kenduri. Nasib baik memasing ringan tulang. Yg perempuan kemas dapur & rumah. Selesai.

Esok harinya di sebabkan penat ya amat, masing2 kesiangan. Sampai terlajak Solat Subuh. Nasib baik ade waktu lagi. Berkejaran memasing. Kelakar2... Hehehe


4 comments:

Rasp said...

satu amalan yg mulia nie...
lagi sronok bila sama2 ringan tulang tolong kan....

Lyn Yusoff said...

Rasp,
betul tu sis..
dan Alhamdulillah tiap2 thn kita buat...

Amanda Suria said...

Along pun buat kenduri kat kg..x update lg sbb bz..pun sama x byk gambar sbb jd chef dan assistant chef...

Lyn Yusoff said...

suria,
hehehhe...
klu dah ramai2 mmg bz..
mane de masa nak amik pic kan