All The Way…

Kenal sayur rebung??

Ermm bukan restaurant rebung tuh. Hehehe. Ni sayur rebung. Kenal kan?? Rasanya budak2 skrg tak kenal kot sayur rebung ni. Dorang lebih kenal asparagus kot. Motifff!! hahaha

My sis & BIL bought all the way from Kedah. My sis beraya rumah PIL dia kat Kedah sana. Balik penuh satu guni dia bawak balik rebung. Napa tak beli kat sini?? Owh kitorang ade beli kat sini, tapi tak berapa sedap. So mmg serik gak lah nak beli lagi.

IMG_0744Dulu2 masa arwah Abah Lyn ada, rajin dia amik kat kebun. Mmg puas  lah mkn. Skrg ni, takde sapa nak pi carik pun kat kebun tuh. Semua main beli jer. Dah tu tak sedap lah pulak. Hahhh ni rupanya rebung tuh. Kena siang buangkan kulit2 dia dlu. Mmg miang skit lah. Ater dari buluh kan.

Korang tau tak dari buluh?? Ke tak tau.

IMG_0742 Mmg leceh skit lah nak siang rebung ni. Plus miang skit. Lyn tolong gak my mum siang. Tapi separuh jalan tgn dh gatal2. Terus my mum suruh stop.

IMG_0743Dan ini lah hasilnya. Seguni rebung dpt lah sebesen besar gak lah. Ermm puas makan ni. Hehehe. Lepas tu kena potong nipis2 plak. Lyn dan my mum berdua habiskan memotong. Gatal gak tapak tgn. Tapi tak seteruk mula2 tuh.

Siap jer, terus panaskan air. Cuci bersih2 dan celur sampai betul2 masak. Lepas tu baru boleh simpan dlm fridge. Bila2 nak makan, amik jer.

Dalam seminggu ni dua kali gak lah my mum masak rebung. Sekali masak lemak rebung, dan Jumaat hari tuh masak tumis air rebung campur bayam. Sedap giler. Yg penting kena ada sambal belacan. Baru ngam hoooo!

Ada lagi sebekas rebung dlm fridge tuh. Nanti nak ulang masak tumis air. Ermmm klu nak buat ulam pun boleh. Tapi jgn lupa sambal belacan tau.


8 comments:

Farid NZ said...

Masak lemak rebung paling sedap! All time favourite..

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum...

Ohhh sofia rasa kan...sofia adalah kelompok yg tak bape nak kenal hehehe tapi tapi kak, sofia jenis bantai je try makan...so maybe sofia penah makan tapi tak tahu nama die rebung hehehe

regards,
Triplesmiley

Lyn Yusoff said...

FaridNZ,
yup. me too suka sgt2..

Lyn Yusoff said...

Sofia,
hehehe..
biasa tu tak kenal selamba jer makan.
btw mmg sedap rebung ni..

Mummydearie said...

Rebung tu kenallah. Kalau nak suruh memasak, ahah masak akak :D Sebabnya akak ni kureng sikit pasal sayur-sayuran ni.

Amanda Suria said...

Along suka bila masak ngan perut lembu...huiii...heaven...

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
Ya Allah kak, sedap betul mkn rebung ni.. alaaa masak simple2 jer kak mcm kita masak lemak tuh..

Lyn Yusoff said...

Suria,
perut lembu & rebung mmg good combination along. tapi tak done nak membeli nya. hahaha