Kerja Makan

Weekend, when I was at mum’s house, mkn2 ni mmg tak boleh tolak tepi. Penuh menu yg dorang list kan apa nak makan. So on weekend, mmg takde istilah makan kat luar. Owh yer.. weekdays pun. Kami mmg selaluuuuuuuuuuuuuu makan di rumah sahaja.

So bila di rumah my mum, say NO to diet. Hahahaha

IMG_0697 Keropok lekor all the way from Terengganu. Sedap jugak. Tapi klu dpt keropok losong mmg terbaik. Cicah dgn kuah pencicah tapi kureng. Pi amik kuah tauhu sumbat yg mum mmg standby buat. Lagi terbaikkkk!!!

20130928_205632Dinner, mee hailam, my selection.. my sis Kak Ngah belanja org2 kat rumah. Dia pun dtg unplanned. Boring duduk rumah, anak2 tak blik. Dua2 kat UiTM, yg sorang exam, yg sorang busy dgn assignment. Owh yer, my niece Baby pun dah sambung study kat UIA sana. Dah la senyap sunyi rumah.

20130929_091132Sunday breakfast. Mee goreng & taugeh yg byk. Lyn mmg suka taugeh. Tak kisah lah masakan ape. Klu ada taugeh, mmg itu yg Lyn kaut dulu. Lepas jer breakfast, lepak2 sat, mata pun mengantuk, so back to my ‘sangkar’ again. Hahaha. Hari minggu kan hari berehat, jadinya tidurlah cukup2.

20130929_203830Asam pedas ikan pari & terung. Owh yer saya pencinta terung yer. Klu letak dlm masakan, itu jugak yg Lyn amik dulu. Lama jugak tak makan ikan pari ni. Bila dpt, dua ketul gak Lyn ratah. Ermmm nampak tak taugeh disitu?? Hehehe

Bila berbicara pasal mknn, lagi2 yg sedap2, air tangan mak pulak tu, mmg susah lah nak diet. Pantang mmg takdelah kan. Ni pantang nampak. Hahaha. Dulu pun Lyn pernah pantang gak. Sebulan lebih jugak lah sbb operation. Masa tu tak lalu nak makan. Asik2 mknn yg sama jer. Ikan gelama, bubur, masak pindang tuh jelah Lyn mkn. Lepas habis pantang, selamba jer mkn.

This week & next week, InsyaAllah diet. Best therapy of diet :)


8 comments:

Mummydearie said...

Pencinta taugeh rupanya ... hahaha

Untung masih dapat merasa air tangan mak lagi. Akak ni kalau teringin apa-apa, kenalah buat sendiri. Air tangan sendiri tu tau2 ajelah kan.

Dee said...

wah..kebanyakan org tak suka taugeh..lyn terbalik ye..kalau arwah mak masih ada..dee pun lg suka makan kt umah banding kedai..

Rizziela said...

sedapnya..meleleh air liur sy

Seri Selaseh said...

keropok lekor tu mmg among my faveret. Kalau kawan balik kg ke Tengganu, mesti order kat dia. Latest dia beli dari Seberang Takir, Bukit Tok Beng (BTB)... terbaikk

Lyn Yusoff said...

mummydearie,
yup pencinta taugeh hehehe
takpela kak, at least kita boleh belajar..

Lyn Yusoff said...

Dee,
ramai org tak suka taugeh.. sedap ape..
yelah masakan emak lagi mantap kan

Lyn Yusoff said...

Rizziela,
hehehe
i nak menaip pun meleleh jugak air liur hahaha

Lyn Yusoff said...

Seri Selasih,
kt Terengganu lah yg paling sedap.
sekrg ni selalu kirim kat anak buah..