Syawal 1435H : 1st Syawal

Hi LoVers,

Good morning everyone!!

Today already 15th day of Syawal. Lyn baru terhegeh2 nak update cerita Syawal hari ni. Org lain nak sibuk dah update open house bagai. Apa nak buat, mood tak mari lagi kan. *pasrah*. Minggu ni baru ada mood.

So let’s story about 1st day of Syawal. Awal pagi kita dah bangun panaskan dan siapkan semua juadah untuk Hari Raya sementara menunggu yg lain2 balik dari Solat. Thn ni tak dpt perfom Solat Sunat Aidilfitri, maklum lah ABC. Hihihihi. Yg perempuan2 mostly semua ada kat rumah. In 1st day of Hari Raya, all my families get together at mum’s house. Kiranya mereka2 ni mmg antara org2 yg wajib mesti beraya kat mum’s house before going back to their in laws.

Berkumpul ramai2 ni seronok lah kan. Masing2 dgn serba serbi yg baru. Tunggu semua ada baru kita mulakan dgn aktiviti maaf bermaafan.

P1130632Mulai dgn adik beradik Lyn dulu, mestilah mengikut turutan. Pic ni bermaaf-maafan ni tak byk pun. Masing2 tak pegang camera & hp. Semua tgh concentrate. Yg ada ni pun skit2 jer.

P1130641Selesai anak2, giliran cucu cicit pulak. Mmg ramai yer anak2 buah Lyn termasuk cicit my mum. Tu pun tak semua yg ada. Klu semua ada, mmg penuh lah rumah bawah tuh. Biasalah tiap kali bermaaf-maafan tu, mcm2 reaksi yg ada. Yg menangis beria2 ramai kat rumah ni. Hehehe.

Lepas tu sessi memberi duit raya. Lyn tak ramai sgt anak2 buah yg sekolah rendah & menengah lagi. Yg ada pun dlm 6 org jer. Universiti  6 org. Yg kecik ada 3 org. Tu jer. Yg lain2 semua dah bekerja dah. So masing2 lah mengutip duit raya pd auntie2, uncle2 & sepupu2 dorang yg dah bekerja tuh. Mewah budak2 tu. Kat rumah my mum je masing2 dah collect lebih RM100 sorang. Tu yg ada. Belum lagi yg lain2 yg belum sampai. Murah betul rezeki budak2 skrg. 

P1130647 Selesai bermaaf-maafan & sessi mengutip duit raya, kita makan ramai2 pulak. Wajib aktiviti makan beramai2. Dorg ni mmg wajib yer pekena makanan masakan my mum. Klu tak dpt, kira tak lengkap lah raya dorang.

Another session, kita ambil group photo pulak.

P1130676
Abg Long Lyn. Mum mmg tak bergerak lah yer. Bersama family dia, isteri, dua org anak lelaki, sorang perempuan dan menantu perempuan. Thn kedua menantu dia beraya bersama kamii.

P1130682
My Kak Lang. Anak perempuan no. 2. Dorang ni tiap2 thn mmg pakaian sedondon saja. With our little family member. Si kecik dlm dukungan daddy nya. Nnti kita cerita pasal dia yer.

P1130688
My sis yg ke empat. Kak Utih & bersama menantu perempuan & cucu2nya. Anak yg lelaki sulung dia kena kerja pulak hari raya pertama. Anak perempuan kedua beraya rumah in law. Yg bongsu dah tinggalkan kami. Dah masuk 6 thn dah rasanya. Tinggal lah yg ni jer.

P1130685
Keluarga Abg Lyn yg bongsu. Thn ni tak berapa nak sedondon sgt. Ikut lah masing2 nak pakai warna apa. Ini lah dia family Puteri. Tgk budak kecik tu dgn turban okey. Ko hado!!! Pandai melawa dah dia skrg. Hehehe

P1130701
Lyn dgn my sis no 4 dan anaknya. My sis tu ibu tunggal. Her husband passed away dah, almost 19 years. Sebaya dgn my niece tuh. So Lyn ttp lah dlm group ni setakat raya thn ni. Tak tahu lah thn dpn dah ada family sendiri ker kan. hahaha. Kitorang mmg plan nak pakai hijau thn ni. Baju my mum tu ada hijau2 skit jer. Boleh lah…

P1130699
  My siblings yg tak cukup quorum. My niece menyelit pulak kat dpn tuh. Hehehe

P1130707
Bersama sorang cucu my mum, Puteri. Yg lain2 cicit2 my mum. Khalisy takde dlm pic tuh. Payah nak bergambar budak sorang tuh.

P1130678 Our group photo yg tiap2 thn tak pernah complete. Thn ni, ini saja yg ada. Muka2 ni mmg tiap2 thn beraya rumah my mum dulu. Ater in law dorang dkt2. Except my Kak Lang, tahun ni mmg turn raya sini dulu. Thn dpn sure raya kat Melaka.

Takde dlm pic, my Kak Ngah mmg tiap2 thn beraya dgn family arwah suami dia. Ptg raya baru balik. My second bro & my adik ikut turn. In law jauh kan. So thn ni mmg dorang beraya kat in law. Thn dpn baru raya dgn kitorang pulak. Seriously mmg best betul dlm berkumpul ramai2. Lagi best klu semua ada. Lagi bertambah meriah.

P1130712 Group anak2 daras & bujangs. Makcik dia yg sorang tu ttp lah menyelit buat setakat thn ini #Eh hahaha

2014-07-28-11-36-36-608 With my beloved sisters

Byk lagi pic2 dlm simpanan Lyn. Byg kan dlm camera, iPad, tab & hp yg byk2 tu. Tak daya lah Lyn nak tepek semua kat sini yer. Mana yg larat jer lah. Yg lain2 buat simpanan kami sekeluarga jer. Mcm2 jenis & action bila masing2 dpt bergambar. Tak kiralah mak budak ke, bapak budak. Hehehe. Biasalah bila dah berkumpul ramai2 tuh mmg mcm2 perangai lah kan. Klu Lyn rajin nnti Lyn tepek skit lagi yer.

Selesai aktiviti bergambar, kami beramai2 berduyun2 ke Tanah Perkuburan untuk melawat Arwah Abah & lain2 jugak. Kira dah lewat jugak kitorang menziarah. Sampai sana, mmg ramai lagi org yg baru dtg. Pic ada, tapi biarlah untuk tatapan kitorang sekeluarga. Selesai ziarah kubur, terus kitorang balik rumah & melepak pulak.

Yg lain2 semua bertebaran balik rumah mertua. Kami2 ni semua ada kat rumah. Tak kemana pun. Kak Lang Lyn & anak perempuan, menantu & cucu2nya lepak sampai ptg. Lepas Asar baru gerak balik Melaka. Anak2 dia yg lelaki & BIL dah balik awal dah.

Biasanya Hari Raya pertama & kedua, kitorang mmg takkan kemana2. Selalunya dua hari ni penuh dgn tetamu. Our relatives tak kira jauh atau dkt. Tak kiralah belah my mum or Arwah Abah. Mmg ramai lah. Time tu lah duk bersilat kat dapur untuk sediakan sedikit makanan untuk tetamu. Selalunya Abg Lyn  no. 2 tuh amik turn basuh pinggan mangkuk, tapi kali ni dia takda pulak. So kena lah my sis yg sorang tu buat. hehehe

Klu takde org dtg , kitorang berulang makan lauk raya especially ketupat & rendang. Tak pun tgk TV. Ketupat lah  yg wajib tiap kali Hari Raya. Nasi imipit tak main lah. Tak raya pun boleh dpt. Mcm my relatives jugak, klu dtg sure nakkan ketupat. Nasi impit berusik skit jer. Apa lah Hari Raya tanpa ketupat kan.

Petang tu dpt rest jap. Dapat lah tgk TV dgn dorang semua. Masuk jer Maghrib sampai ke tgh malam still ada lagi sedara mara yg dtg. Tapi tak ramai lah. Yg lain2 sure Hari Raya kedua. Mlm tu tidur awal jugak. Masing2 kepenatan. 

End of 1st day of Syawal.


8 comments:

idzwa kamaruddin said...

meriah!

Rizziela said...

Paling best masa nak beratur bersalam kan..mcm2 drama yg kita nampak :D ada yg sneyum2..ada yg menagis..ada yg banjir :D

rasp said...

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

seronok tgk adegan bila salam-salam ni sis...
ada citer suka duka hehehehehe...

bila famili besar slalunya payah nak complete kannnnn..

Mummydearie said...

Masa sesi bersalaman dengan mak tu memanglah penuh dengan kesyahduan. Akak rasa belum pernah sampai tahun ni yang akak memang tak nangis bila salam dengan mak. Hahaha.

Kalau dah biasa ramai, bila ada ahli keluarga yang takda, rasa macam raya tak kick aje. Tapi nak buat camna sebab masing-masing ada dua belah keluarga yang perlu diambil berat. Mana boleh tiap tahun nak raya belah keluarga yang ini ajekan :)

Nanti tahun depan kalau betul bagai dikata, manalah tahukan... Lyn pun akan merasa kot kena main ohsom masa nak buat cabutan balik raya nanti :) Enjoylah puas-puas tahun ni raya di rumah mak ya!

Lyn Yusoff said...

Idzwa,
mesti!!!

Lyn Yusoff said...

Rizziela,
betul2. mcm2 drama ada. paling byk yg menangis2 ler.. hehhee

Lyn Yusoff said...

Rasp,
Selamat hari raya & maaf zahir batin yer..

selalau time maaf2 tu mcm2 drama ada. tapi drama menangis paling byk. hehehe..

mcm tu lah sis, tak pernah yg complete time raya..

Lyn Yusoff said...

MD,
selalunya dgn mak nangis nya lebih. dgn adik beradik lain pun lebih kurang gak nangis nya.

tu lah kak, masing2 ada dua keluarga. kena lah bagi sama rata. sok2 kita pulak kan. apa nak buat, dah kwin dgn org nya, kena lah kwin dgn keluarga nya jugak. thn ni raya puas2 hehehhe