What I Like Most About Hari Raya

Hi LoVers,

I’m still down with flu. Headache dah berlalu pergi dah. Alhamdulillah. I feel so happy. At least tak payah lah nak sapu balm 24 hours. Letik mak nak!! Sampai nak makan pun bau balm. Hehehe.

I’m still not in the mood to write about Hari Raya. Tengah tunggu mood mari. Byk sgt pic & tak tau nak mula dari mana. Dgn flu yg tak ok lagi ni, lagi lah malas nak menulis pjg2. Later lah. Weekend nnti balun entry raya untuk publish next week.

So how’s ur raya. Mine was good. Biasa2 jerlah sebenarnya pun pd kita yg dah tua ni kan. Klu budak2 sure lah happy sakan. Kita2 ni sambut biasa2 sudahlah. To me Hari Raya is a happy day that everyone waiting for.

What I love most about Raya is collect duit raya. Zaman kecik2 dulu mmg lah suka duk beraya & collect duit raya. Kira klu dpt RM1 tu dah besar sgt dah nilainya. Skrg ni, RM1 pun budak2 tak pandang kan. Paling skit pun RM5. Budak2 skrg, pandai dah demand. Skrg ni zaman kena bagi duit raya pulak. Tapi still terima lagi duit raya ok. Maklumlah I olsss kan single lagi. Eh ada ker gitu?? Hehehe

Next, I can eat a lot of food. No diet untuk beberapa hari lah. There are various of food during Hari Raya such as ketupat, nasi impit, rendang, sambal kacang & etc. Tambah lagi dgn kuih raya yg berbagai2 jenis. Mmg repeat sajalah kan. Selalu nya repeat makan ketupat & lauk2 lain gak. Lyn mmg tolak nasi impit, sbb tak raya pun boleh buat. Tapi ketupat ni special skit lah. Time raya jer dpt. Mcm lemang jugak lah. Seminggu lepas makan macam2, rasa bdn dah naik even 1 kg pun rasa dah banyak. Jadinya, this week dah kembali berdiet. Hehehe. Back to normal routine.

Normally, mana2 family pun, in first day of Hari Raya, all relatives and families get together with parent’s house. Same lah dgn family Lyn. Gather at mum’s house to celebrate Hari Raya together. Semua mmg wajib pekena lauk pauk yg marvelous masakan my mum. Lepas sessi salam bersalaman, makan2, ziarah kubur. Masing2 bertebaran balik ke rumah in law pulak. Since besan2 my mum dkt2 sini jer, so mmg tiap2 thn dorang raya sini dulu, except my Kak Ngah, Kak Lang, Abg Uda & adik. Dorang ikut turn. Sbb kg in law jauh.

Hari Raya pertama jer dah busy dgn relatives semua dtg rumah. Termasuk Hari Raya kedua gak. Dua hari tu mmg tak kemana lah kitorang. Mmg bersilat di dapur jer. Raya ketiga baru turn kitorang beraya pulak.

Lagi satu open house. Mmg tradisi skrg ni kan time Hari Raya jer mesti ada open house. Merata nnti org buat sampai bertindih2 dua tiga jemputan. Tu belum campur dgn kenduri kahwin lagi. hehehe. So far dah 5 thn kitorang buat open house berturut2. Thn ni takde plan lagi. Kena tunggu announcement Maam besar (my mum) & Tuan besar (Abg Long Lyn) dulu. Klu ada, adalah. Klu takde pun takpe. hehehe

Korang mcm maner??? tradisi Hari Raya korang?? Sama jer kan


6 comments:

idzwa kamaruddin said...

take care!

Mummydearie said...

Eh, ini bukan ke cerita raya? :)

Kalau tak sihat, awat tak email plot cerita kat akak. Kejap je akak karang blh terus publish entri raya. Hahaha... sendiri pun tak buat entri raya sebab masih MALAS lagi bekerja :) Eh, ada kaitan ke?

Raya for kita 'budak-budak perempuan besar' ni memang dah kurang umpphh nya berbanding dengan kanak-kanak riang ria. Nak collect duit raya dah tak eligible lagi... Dapat dok kira duit raya anak jelah!

Akak kalau raya suka lodeh, ketupat, rendang daging dan ayam masak merah. Nikmatnya makan juadah raya ni tak sama dengan hari-hari biasa. Persetankanlah segala jenis diet (amboi ayat bukan main...)

Cepat sembuh dari flu ya, Lyn. Nak dengar cerita raya pulak. Baju raya yang 10 pasang tu belum tunjuk dalam blog lagikan ^__^

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum,

Sofia pnye rutin sama..sepjg sofia hidup nih..setakat ni masih sama xberubah...raya 1 hingga raya 3..rutin tetap...full pack!! dan sekali gus penat...huhu

sofia plk mmg xde niat nk diet..tp selalu kalo raya 1 tuh nk makan sgt mcm susah sbb perut sofia mcm dh terbiasa suasana bln pose hehehe..masuk raya 2..ok...dah boleh start engine makan..haha

kak...get well soon ye

regards,
Triplesmiley



Lyn Yusoff said...

Idzwa,
Thx :)

Lyn Yusoff said...

MD,
ni baru intro kak.. pic tak choose lagi.. malas betul nak buat entry raya.. tunggu lah nnti Lyn publish k..

mane de 10 pasang, 15 pasang ok.. hahaha

Lyn Yusoff said...

Sofia,
sama lah kita sofia..
mmg penuh rutin awal2 raya..

seminggu dah balun macam2, tu yg kena diet balik.. tak boleh layan sgt nafsu makan ni..