Beli Sajer….

Dulu my mum kata, masa anak kecik2 & sekolah.. cakap jer lah nak makan kuih ape. Sap sap soiiiii… buat. Walaupun anak ramai kan.

Nak makan kuih karipap, kuih apam, bingka ubi, kuih kasuwi.. sume buat sendiri yer. Takde nak tempah2. Sampaikan kuih raya pun buat sendiri. Padahal anak kecik2 tu. Rajinnnnnn mak aku.

Skrg bila anak2 dah besar panjang, dah kawin.. takde nyer nak buat kuih tu sume. Padahal takde lah nak kelek anak bagaikan. Tapi tak nak buat ape saja jenis kuih. Sume main beli jer.

Yelah zaman2 dulu dah puas buat kuih. Bila dah berumur ni, bagi lah my mum ni rehat. Tak kisah pun. Kitorang lebih suka dia relax & kitorang tlong masak sama on weekdays.

Weekend mmg cuti masak except breakfast on Sunday. My sis buat sume, tapi my mum yg masakkan. Klu kena kakak aku yg masak, alamatnya masing2 complaint. Hehehe

IMG02098-20111126-1701 Skrg ni nak makan karipap, cucur badak.. main beli je yg frozen. Tak kuasa mak ku nak buat katanya. Dulu dah puas membuat kuih bagai ni. Beli kat sedara jiran kitorang. Dia mmg buat kuih2 hok frozen ni & jual kat pasaraya. 1st time rasa. Ni pun my bro yg belanja. Harga.. tak tau bape. Agak2 dlm RM5 above lah kan..

Senang beli yg frozen ni… agak2 nak makan, terus goreng. Tak payah nak menguli menggentel bagai. Masuk dlm kuali… settled.. hehehehe

IMG02099-20111126-1710

IMG02100-20111126-1717 My bro beli karipap pusing berintikan kentang & cucur badak. Ishhh mmg sedappp sgt kuih2 ni. Mmg cukup rasa. Tak kurang sedikit pun. Perfecto. Susah nak carik kuih2 gini yg sedap kan. Klu ado pun.. nan hado kan.

Jual sbb nak meniaga jer. Bukan sedapppp pun… sedeyyyyy…..

Owh penjual kuih frozen ni sebenarnya seorang balu. Kematian suami beberapa thn yg lalu. So skrg ni menyara anak2 dgn jualan kuih2 ni.

Alhamdulillah, kuih nya sedap berkat ingin membantu keluarga & anak2. Semoga hidup mereka sekeluarga di permudahkan. Amin…

7 comments:

SURIA AMANDA said...

terus teringin karipap plak...caner nih?

tifa said...

dia jual frozen ni area mana ?

Dee said...

first time ni tgk cucur badak frozen..hehehe..

Lyn Yusoff said...

Suria,
hahahhaa...
kena carik & beli tu along..

Lyn Yusoff said...

Dee,
haah lah kak..
lyn pun bru 1st time tgk...

GreenJade said...

kdg2 buat dgn keikhlasan mmg sedap sis..

sy pon kdg2 nyampah beli frozen food kalu dpt yg ntah ape2 punye rasa.mmg nk kaut untung jek.

Lyn Yusoff said...

GreenJade,
betul... buat dgn ikhlas mmg rasa sedap..
kena beli yg ntah ape2.. mmg kurang sedapnyer.. kadang tak sedap langsung.. baik buat sendiri kan..