1st time tgk sagu biji yg besar2 ni kat pasaraya Econsave. My mum kata mungkin boleh buat bubur. Tapi tak beli on the spot pun. Sbb tak pernah try sebelum ni. Tapi hati tu teringin jugak nak mencuba. Hehehe
Klu korang perasan dia mcm bubble yg dlm coolblog tuh. Cam gitu lah bentuk & saiznya. Bukan sagu yg kekecik tuh tau. Ni hik yg besar. Ada dua warna hijau & pink.
So my mum ckp mcm masak bubur biasa jer lah. Kena rebus dulu sagu ni, lepas tu baru lah blh perah santan & letak gula melaka. Pastikan kuahnya betul2 masak. Klu tak nnti cepat basi.
Dah siap pun. Alaaaa… rasanyer cm bubur cha-cha tu gak. Bezanyer tang isinya jer. Sedap jugak rasanyer. Rasa kenyal2 gitu biji sagu tuh.
1st trial pun dah sedap. Dua kali bertambah. Puteri lagi bertambah2. Dia tu mmg hantu bubur. Korang bagi jerlah dia makan ape saja bubur. Mmg fav dia. Tapi jgn letak durian. Dia mmg pantang.
Sama cam Lyn jugak. Tak suka durian.
2 comments:
mak aii gomoknya, ekekeke...ni kalau makan gopoh2 boleh tercekik
lily,
bila dah rebus tu dia mmg gemuk2.
nasib kenyal taklah tercekik.. hehehe
Post a Comment