Dah lama rasanyer tak makan masak pindang aka singgang. Rasanyer start puasa sampai lah ari raya haji baru lah last week my mum masak utk lunch hari ahad.
Maklumlah, tiap2 minggu open house, kenduri kahwin, jalan2 sana sini, kadang tu mmg tak masak hari ahad. Tak dapek ler nak makan masak singgang ikan.
Kali ni mmg teringin sesangat, since masing2 duk teringin nak makan masak pindang, kita masak lah. Klu tak nnti ada plak yg terliur2 tak dpt makan pindang ikan. Hehehe
Main campak, main rebus2… sudah siap. Bagi kitorang, klu masak pindang.. suka bubuh ikan gelama or ikan pari. Tapi ikan gelama lah yg paling sedap. Sbb isi dia sgt manis. Ikan lain kureng skit.
Yg penting kena ada sambal belacan baru ngam. Klu ade ulam2 pun sedap jugak. Tambah pulak nasi panas, mmg org lalu lalang pun tak nampak.
Sebab ape…
Sebab khusyuk makannnnnnn… Hehehehe
4 comments:
lYN KENA AJAR ALONG MASAK SINGGANG..SELALU BUAT FAIL JER PUN...
org pantai timur panggil masak singgang. Wajib kena ada sambal belacan tp mmg tak pernah letak ikan pari.. ikan tonggol sedap
Suria,
ala along..
kiorang main campak2 jer masak pindang ni..
yg pnting cukup asamnyer..
Sw33tdarling,
haah pantai timur panggil singgang..
i plak tak pernah makan ikan tongkol.. slalu letak ikan gelama.. pari pun okey
Post a Comment