Masak & Makan…

Balik ari ahad tu, takdelah masak segala jenis seafood ni on the spot. Mcm kerang mmg kita rebus mlm tu jugak, kopek & terus simpan dalam fridge. Mentarang simpan dalm fridge, Siput sedut simpan dalam besen. Biar lah siput tu merayau dalam besen tuh. hehehe

Cuti hari isnin tuk Selangor tu Lyn bekerja seperti biasa. Takde cuti uolsss. Orang lain senang lenang dirumah bercuti, mak jugak kena kerja. Huhuhu

Dorang plan mmg nak masak tuk dinner sume seafood yg beli tuh. Weekdays kat rumah mmg tak masa even cuti pun. Malam jer baru prung prang prung prang kat dapur.

P1100119 My SIL masak lemak cili padi mentarang yg dah dikupas & bersama dgn kerang. My SIL ni klu masak lemak cili padi mmg pedas ya amat. Leh cerry berry dibuatnyer. Tapi tak pernah pulak terjadi. hehehe

P1100120 Ni pun my SIL yg masak. Mentarang goreng berlada. Even tak letak air, tpi bila kita masak tu automatically mmg rebusan tu akan keluar. Ni sedap ratah mcm tuh jer. Klu makan dgn nasi tak feel. hehehe

P1100121 Mum just masak lemak cili padi siput sedut. Uishhh lama dah tak masak siput sedut ni. Yelah kat sini mmg payah skit nak dpt. Klu ade pun kecik2 jer. Buat sakit hati jer menyedut nnti. Time kul 7pm melayan Tentang Dhia, sempat lagi ku menyedut sorang2. Ratah jugak yg sedap.

P1100117 Hah!!! ni dia ratu siput sedut. Dari belum masak, sampai dah masak pun duk merengek2 nak makan. Tak sabar katanya. Bila dah masak, dia orang yg kedua makan lepas Lyn.

Kitorang sendiri tak pasti sape yg ajar dia makan siput sedut ni. Tau2 dah pandai jer menyedut. hahaha. Tapi yg penting ade org pantau, sbb takut dia tertelan piring siput tuh. Tapi budak kecik ni pandaiiiii.. Hehehe

Next day tu my mum kata dia cari lagi. Nasib baik neneknyer simpan kan. Klu idak, adalah orang merajuk muncung2 nnti. Hehehe

6 comments:

atty's said...

lapar tau perut..tgk entry lyn nie..

SURIA AMANDA said...

oh tidak..baca entry ni ngan perasaan jeles..weekend ni kena carik la siput sedut..lama dah x menyedut..

Mymie Sein said...

ya allah sedapnye siput lemak tu..

Lyn Yusoff said...

Atty,
hahaha..
cian akak...
nnti beli dan masak yer :)

Lyn Yusoff said...

Suria,
hehehe..
wajib carik tu.. nnti mengidam plak..
hehehe

Lyn Yusoff said...

Mymie,
sgt sedapppppppp