Sedapnya Air Asam Boi

A day before was craving pudding caramel. Done. Sampai next day pun ada lagi.

Suddenly, was craving air asam boi. Mane nak cari?? Mmg takde lah nampaknya. Dgn gigihnya beli asam boi kat Giant masa borong brg2 nak buat caramel. Tapi takdelah buat mlm tu pun. Next day, Sabtu baru buat.

IMG_02453 packet asam boi merah only for RM5.00. Puas jugak minum nnti. Masak dgn air campur gula. Air tu jgn byk sgt. Gula byk takpe.  Masak sampai pekat. Sampai keluar pati asam boi tuh. Masa tgh masak ni, aduhaiiiii.. tertelan2 air liur. Kecur. Buruk perangai kan. Hehehe

Biar sampai betul2 masak & mendidih. Alaa.. mcm kita masak air jugak. Dah masak, sejukkan.

IMG_0246Agak2 dah sejuk, dah boleh bancuh air asam boi tuh. Disebabkan dah pekat & manis, just tambah air jer ikut mcm mane yg korang nak. Tambah ice, lagi lah bertambah sedap.

Kebetulan asam boi ni tak masam sgt. Jdi lah sedaplah dibuat minuman. Lepas tu diminum di kala panas hangat, mmg syurgaaaa betul. Hehehe..

Ptg tu masing2 duk ulang air asam boi jer. Nasib baik masing2 tak sakit perut. Klu sakit perut nasiblah kan. Sapa suh minum byk2. Sendiri mau ingat lah. Hehehe

8 comments:

Dee said...

air asam boi mmg sedap..kalau ada lebih2 tu buat eskrem malaysia sis..lagi sedap..

Cik Kamoo said...

Memang sedap...sy sllu buat letak essen vanilla...bg bau lebih wangi

Lizzie Yasmin said...

Ais cream malaysia Asam Boi, sedapnya.. Dah lar puasa hari nie.. Nangis meratap pic akak lar jawabnya. hahaha

Lyn Yusoff said...

dee,
good idea sis..
nnti nak buat eskrem malaysia..

Lyn Yusoff said...

cik kamoo,
owhh yeker?? nnti lyn letak gak lah esen tuh..

Lyn Yusoff said...

lizzie,
alahaiiii siannyer u yang..
takpe.. boleh buat juadah berbuka nnti.. :)

Amanda Suria said...

waaaa...bestnya...

Lyn Yusoff said...

Suria,
mmg sedap