Lama juga tak buat caramel ni. Since I was craving for caramel pudding since I made last time. So, instead of buying outside, better buat sendiri. Senang jer pun. Hehehehe.
Ni resepi nya. Kot2 lah korang nak cuba kan.
Adunan A
- 5 biji telur
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar tepung castard dibancuh dengan air
Adunan B
- 4 sudu besar gula – dihanguskan
Method
- Adunan A tu satu kan jer. Tapi make sure klu telur sampai kembang dahulu. Lepas tu baru masukkan bahan yg lain2 sampai kembang jugak.
- 4 sudu besar gula tu hanguskan dalam loyang. Kemudian masukkan adunan yg telah dipukul tadi ke dalam loyang.
- Kukus hingga masak.
Lyn ada assistant malam tuh. Dia pun sibuk sampai duk tahan mata. Padahal mengantuk tak hingat malam tuh. Tapi gigih nak tunggu Lyn buat caramel. Tak sempat masak, dia dah balik tidur.
Beria si Puteri duk mengacau bahan2 tuh. Excited sgt. Dah mcm org besar. Sok2 dah besar jgn malas plak yer.
Lyn siapkan dua adunan. Tapi adunan yg last tu tak cantik plak. Ater terlupa nak letak kain kat tutup periuk. Tu buruk skit tuh. Tapi klu dah makan, sedap jer. Hehehehehe. Dah siap, Lyn masukkan dlm fridge. Biarkan sejuk. Caramel ni klu sejuk, mmg heaven klu kita makan.
Ni rupanya caramel yg siap dimasak dan disejukkan dlm fridge. It’s tempting rite. So dua adunan cukuplah dibahagikan tuk adik beradik. My auntie dtg rumah ziarah my mum dpt lah merasa. Rezeki dia. Hehehe
Tu pun adik beradik suruh buat lagi. My auntie pun request buat kan utk dia jugak. Katanya sedap sgt. Beli kat luar mahal. Mmg betul pun. Satu slice RM3.00. Weekend ni tak dpt lah, sbb my cousin’s wedding. InsyaAllah, lepas ni boleh lah buat lagi tuk adik beradik & my auntie.
Modal pun dah sampai RM15. Dpt buat dua loyang. Murah kan. Klu kat luar, RM15, baru dpt 5 slice. Tu pun tak puas. Instead of buying, better buat sendiri. Betul tak??
2 comments:
betui betui betui....
next time buat sila post kat i k hehehehehehehe :)
rasp,
hehehehe..
InsyaAllah kak.. bole jer
Post a Comment