Our First Trial

P1120112Spaghetti aglio olio was my first trial that I made during birthday celebration during 1st May last week. Recipe dia sgt simple. But bila percubaan pertama agak takut tak menjadi jugak. Masak ikut recipe, Alhamdulillah semua suka. Ingatkan tak habis, rupanya masing2 duk repeat jugak. Ada gak relatives yg dtg, siap mintak recipe lagi. *suka2*

Cuma mum tak suka sgt. Sbb mungkin ada oregano & parsley flakes. Dia lebih suka spaghetti bolognese with chicken/beef source.

Klu korang nak cuba pun boleh. Lyn sertakan recipe nya.

Bahan-bahan (5-6 orang)

500 gm spaghetti 
1 kg seafood (udang, sotong dan kepah)
1 cawan minyak zaitun (olive oil)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 sudu besar chili flakes
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam

Cara-cara
  1. Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
  2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
  3. Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
  4. Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
  5. Siap untuk dihidangkan.

lasagna2IMG_0217This is was my niece first trial too, lasagna. Recipe pun ceduk dr website jugak. But Lyn tak sure recipe mane satu dia ikut. Sedap. Semua org suka. Budak2 pun repeat mkn. 

Both menu kita buat masa birthday celebration hari tuh. So bila percubaan pertama kali pun success, ada harapan lah nak buat lagi next time. Dah ada jugak yg request suruh buat lagi. Tggu lah masa yg sesuai. Sbb sekarang ni masing2 sibuk dgn wedding. Weekend mmg tak masak. 

Act, bila buat sendiri, masing2 dpt merasa. Sebab portion nya byk. Klu beli, alahaiiii skit nau. Mahalnyer je lebih. Pasti akan buat lagi lepas ni. *terliur* :)

2 comments:

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

Buat lagi syokk kak...puas hati..lagi kalo reramai masak sesama kan..memory tu lagi mahal..hehe

regards,
Unsmiley



Lyn Yusoff said...

sofia,
betul..
sambil2 masak.. boleh borak2..
makan pun sambil borak2..