Cuma mum tak suka sgt. Sbb mungkin ada oregano & parsley flakes. Dia lebih suka spaghetti bolognese with chicken/beef source.
Klu korang nak cuba pun boleh. Lyn sertakan recipe nya.
Bahan-bahan (5-6 orang)
500 gm spaghetti
1 kg seafood (udang, sotong dan kepah)
1 cawan minyak zaitun (olive oil)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 sudu besar chili flakes
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam
1 cawan minyak zaitun (olive oil)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 sudu besar chili flakes
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam
Cara-cara
- Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
- Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
- Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
- Siap untuk dihidangkan.
Both menu kita buat masa birthday celebration hari tuh. So bila percubaan pertama kali pun success, ada harapan lah nak buat lagi next time. Dah ada jugak yg request suruh buat lagi. Tggu lah masa yg sesuai. Sbb sekarang ni masing2 sibuk dgn wedding. Weekend mmg tak masak.
Act, bila buat sendiri, masing2 dpt merasa. Sebab portion nya byk. Klu beli, alahaiiii skit nau. Mahalnyer je lebih. Pasti akan buat lagi lepas ni. *terliur* :)
2 comments:
Assalamualaikum wbt..
Buat lagi syokk kak...puas hati..lagi kalo reramai masak sesama kan..memory tu lagi mahal..hehe
regards,
Unsmiley
sofia,
betul..
sambil2 masak.. boleh borak2..
makan pun sambil borak2..
Post a Comment