Masuk Darah….

IMG00831-20110114-1751Sambil masuk air dua botol, pihak hospital bagi makan petang dlm kul 6pm. Bila masuk hospital ni waktu makan pun teratur. Kita dah lah tak biasa mkn ikut time. Breakfast at 7am, lunch at 12pm, hi-tea at 4pm & dinner at 6pm. Kat rumah kan kita boleh makan sesuka hati. Ni makan ikut time payah skitlah. Nak tak nak kena lah ikut.

So after dinner, lepaking2 with my family members. Dorang mmg almost of the time kat situ. Kul 9pm dorang chow. Doc & nurse checked seperti biasa. So dorang inform kul 10pm nak masuk darah. So oklah lah kan. Jumaat malam 1 pain, 1 pain lagi sabtu pagi.IMG00836-20110114-2250Masa tgk darah tu mmg seram lah. Tak pernah menderma & masuk darah pun selama ni. Jadi bila kena masuk darah tu kenalah redha. Darah yg dorang bagi tu mmg pekat. So alat warna hijau tu as warmer lah. Supaya senang skit dia berjalan masuk dlm badan. IMG00837-20110114-2257Nampak tak tiub berdarah merah tuh?? Mmg masuk slow2 sgt. Minimum 3 hours. Max 4 hours. Tapi malam tu mmg nurse wat 4 hours. Sbb baru 1st time. Ada masanyer perit & sengal2 tgn ni sbb darah tu pekat kan. Its normal. Tapi kta jer yg tak biasa. IMG00838-20110115-0100Lepas siap masuk darah, nurse masukkan air lagi. Aiyoooooo mmg letih lah asyik baring jer. Boring betul smpai sakit badan. Mane tak nyer mmg boring ok. Nak bangun pun kena hati2. Takut nanti stop plak. Then kena panggil nurse lagi. IMG00881-20110120-1127Nak panggil nurse senang jer. Main press2 jer. Yang hijau pic orang tu panggil nurse. Yang lain2 tu lampu dan TV. Ada satu mlm tu Lyn tertekan. Gopoh2 nurse tu datang. heheheIMG00839-20110115-0809Next morning, breakfast at 8am. Milo & mee hoon soup. Semestinya tak sama dgn makanan kita yg biasa kat rumah. Lain sgt. Tekak ni cam susah nak terima makanan hospital. Rasa mual gitu. Maklum lah bau ubat sekeliling kita.

Lepas settled semua dlm kul 10am, 1 pain darah lagi masuk dlm badan. Same process as before. Tapi kali ni dorang buat dlm 3 hours jer. Owh ye… sepanjang Lyn kat hospital, mmg my mum teman siang malam. Ya Allah!! mmg pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya. Sedeyyyyy gak. Lyn suh balik pun my mum tak nak. Dia lebih rela tgk Lyn didepan mata dari duduk kat rumah tapi hati risau. IMG00842-20110115-1249Family members pun sentiasa dtg melawat. Tak pernah sunyi lah kitorang kat hospital. Makanan my mum semua family members yg beli & masak. So Lyn tak risau sgt. Cuma selera my mum je yg kurang. Lyn lagi lah kurang. heheheh.

Siang sabtu tu lepas masuk darah, masuk air jugak. The rest of the time, just take a longgggggg nap. So mmg rest jer. Malam sabtu tu nurse nak amik darah balik. Nak checked samada darah dah cukup ke belum. Klu tak, kena masuk 1 pain lagi.IMG00846-20110115-2009Malam tu Lyn doa2 lah moga2 tak masuk darah lagi. Perit & sengal tangan ni. Tak tahan woooo. Just amik darah jer dulu untuk doc & nurse checked. Sakit wooo. Dah lah tgn kiri kena cucuk masuk darah & air. Tgn kiri plak kena amik darah. Mmg kena menahan jelah.

Ermmm.. hari sabtu tu, ramai kawan2 yg dtg. Besides my fam, my friends, BBM’s gang, frens & Yaty pun ada melawat. Thx to everyone!!!

Malam tu tidur tak berapa nak nyenyak. Maklumlah hospital. Bila tidur pun kena kejut dgn nurse nak checked blood pressure. Kena lah bangun. Huhuhuhu..

9 comments:

dD Fabulous | sitekateki said...

kak lyn, cepat sembuh k...take a lotttttttt of rest tawww...

Madam Casper said...

Lyn akak baru baca jer. Get well soon yer..

Lyn Yusoff said...

DD,
thx so much dd

Lyn Yusoff said...

Kak Casper,
thx so much kak...

mummysyafie said...

kenap ni wai? tetiba plak akak terkejut tengok entry ni. hopefully wai cepat sembuh yer

Lyn Yusoff said...

Mummusyafie,

Wai??

anyway thx so much kak :)

yaTy ♥ said...

get well soooooooonnnnn!!
=)

Kaseh NazLieza said...

akk skt apa..smpi kne warded n operate bgai ni..

Lyn Yusoff said...

Yaty,
thx yaty...

Lieza,
ada masalah skit tu yg kena operate tuh...