Skin Allergy Rash

My skin quite sensitive. Klu kena gigit nyamuk, semut gatal or ape2 jenis binatang mmg mudah sgt bengkak & berjangkit ke tempat lain. Lyn plak jenis yang suka menggaru. Bila menggaru tuh, sure lah merah padam dibuatnyer kan.

IMG01722-20110812-2232Ni kat kaki. Mula asalnyer pakai selipar crocs. Bukan crocs original. Crocs uptown jew. Terus kaki ni gatal sampai kemerah2an. Mula2 skit. Tapi tgn ni kan jenis menggatal nak menggaru jer, habik ko terus jadi mcm ni. Malam2 just sapu bedak gatal jer. Now dah semakin baik.

IMG01777-20110814-2306Tapi yg ni Lyn tak sanggup nak tgk. Seriously mmg tak perasan. Ater kat belakang lutut, manalah nak perasan. Kebetulan duk sapu bedak kat tempat allergic tuh, duk selak2 kaki, tgk ade rashes ni. Patutlah gatal semacam jer. Menggaru kemain sedap. Tapi tak tgk. Not bad.

Yelah, selalu kat kelepet kaki kita ni kan berpeluh. Bila berpeluh cepat lah ruam ni membiak.

IMG01786-20110815-2102Skrg ni just letak bedak gatal yg beli kat kedai sengsei/ubat cina. Dah dua ari mcm ni. So far semakin baik. Dah kurang skit gatalnyer. Sbb bila sapu bedak ni, mmg rasa sejuk sgt. Rasa gatal pun main kurang. Hopefully semakin baik lepas ni. Klu tak baik jugak, mmg ke klinik lah jawabnyer.

Ermmm tak bolehlah nak pakai short skirt for time being. Oppssss!!

Kaki sudah merah2 wooo. huhuhu.

4 comments:

donha said...

kenape ni lyn..aiyoo..ni kena bawa pg pembedahan ni.jangan simpan lama-lama.=D

hi lyn, lama tak singgah. kenal lagi ke dgn hbz? Entah la kan...>.<

sW33tdARLiNG said...

my kids pakai bedak merah tu kalo gatal2

Lyn Yusoff said...

Donha,
motifffff sampai nak kena bedah..
hahahha..
tak ok dah ni..

takkan lah tak kenal.. lama menghilang.. mane pergi??

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
berkesan sungguh bedak ni..
sesuai klu tuk gatal2..