Bedak Nyonya

Korang ingat lagi dgn bedak nyonya ni?? Or mmg korang tak pernah jumpa?? Kalau tak silap Lyn, bedak nyonya ni sgt famous pada thn 1970-an lagi. Lyn ingat lagi masa kecik2 dulu suka nau pakai bedak nyonya ni. Tengok my mum pakai, kita pun nak pakai sama. hehehe

Bedak ni sgt popular dikalangan ibu2, makcik2 dan kakak2 sebagai bedak kecantikan mungkin kerana tiada pilihan lain pada waktu tu. Kemungkinan harga nyer jauh lebih murah drpd bedak2 yang lain.Hahaha. Dah pecah dah bedak ni. Ianya berbentuk empat segi dgn ketebalan lebih kurang 2cm dan betul2 muat didalamnya. Kalau tak silap ianya boleh bertahan 3 hingga 4 bulan bergantung dgn cara penggunaannya.

If I'm not mistaken, bedak nyonya ni jugak sgt popular dikalangan pelakon2 wayang cina atau lebih dikenali sebagai Wayang Tongkoi.

Cara memakainyer pun sgt senang. Just tepek2 kat muka & ratakan. Tapi menurut my mum, bedak nyonya ni mampu melicinkan kulit. Sbb tu sampai sekarang my mum masih pakai lagi. Errmmm Patutlah licin & takde jerawat langsung muka my mum ok. hehehe. Kita ni mcm2 product yg kita campur. Tepek itu ini. Manelah tak tumbuh jerawat. heheheeBedak ni juga dikenali sebagai bedak SAMFONG. Dibahagian belakang kotak ni tertera tulisan cina, mungkin menceritakan cara2 penggunaannya. Agaknya lah. Or ada yg boleh tolong translate kan. hehehe. Bedak ini dari Sam Fong Cosmetic Co. Ltd.

Zaman yg serba moden ni, rasanyer kita sendiri pun tak guna bedak ni lagi kan. Hanya golongan makcik2 je yg mungkin masih lagi setia dgn bedak nyonya ni. Cam my mum. Hehehe

Orang sekarang pakai MAC, Maybelline, Bobby Brown uolsssss. Ater dah thn 2011 kan. hehhee

Kot lah korang ada pengalaman menggunakan bedak nyonya ni, bolehlah dikongsi bersama :)

8 comments:

yaTy ♥ said...

guna bedak nie utk cabut uban kat kepala ibu ngan ayah jer..
hahahahah..

Lyn Yusoff said...

Yaty,
hahha..
betul2. kitorang pun ade guna gak dulu2, cabut uban my parents :)

sW33tdARLiNG said...

i dulu masa sekolah2 pakai bedak ni, beli kat pasar malam...

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
haah lah..
beli kat pasar malam..
skrg pun masih ade jual lagi..

almasihisabinmariam said...

Saya nak pakai. Tapi mcm mana caranya? Sya bru beli.

Lyn Yusoff said...

alma,
pakai mcm bedak biasa jer..
tepek2 kt muka lepas tu ratakan

Liza Badarudin said...

Bedak Nyonya ni dah ada latest product. Translucent powder. Tp x sure la ada x orang jual kat Mesia..

farrah joseph said...

Bedak trbaik msa zmn sy sklah.. Mmg xbminyak.. Mlm pn pkai mka mmg licin jrwat cma singgah stgh hri je esk tu da kcut.. Sy msh gna bdak nyonya ni wlaupn agk ktinggaln zaman tp msih bagus.. Xperlu susah2 touch up byk kli mcm bdak lain.. Skli guna je mka xbminyak.