Jambu Susu…

P1060960Yesterday, my neighbour came to my parents house & brought some Jambu Susu. Not sure what it’s called in English. But My mum & siblings called ‘jambu tetek’. Ater bentuknya cam tu kot. hahaha. Motiffffff cam gitu. Hahaha.

Nampak cam hodoh skit lah sbb ade hitam2 kat kulit tuh. Tapi klu nak makan, sila lah potong kulitnyer yer. Baru lah nampak cantik.

P1060961 Hok ni dah potong kulit & ready tuk dimakan. Sedap. Masam2 manis gak ler. Tapi klu masak skit, sedap. Sbb dia makin lembut dan sedap klu dikunyah. Klu nak makan ni harus ade cicah2 nyer. Baru lah terangkat. Tapi kitorang makan gitu jer, pun sedap gak. Takpelah ade baki lagi, nnti kita carik cicah2nyer.

Actually, dulu my parents pernah tanam pokok ni kat rumah. Tapi disebabkan nak buat rumah my sis, terpaksalah ditebang. Sbb tu dah lama tak merasa jambu ni. Tapi bila jiran kitorang bagi, dpt lah merasa skit.

Alhamdulillah, rezeki orang bagi.

5 comments:

SURIA AMANDA said...

aisey...mana nak cari ni yer..xde jual ni kan..lama giler x makan jambu susu nih...

Lyn Yusoff said...

Suria,
Lyn tak sure mane ade jual..
tu pun jiran yang bagi.. hehee

sW33tdARLiNG said...

ehhh 1st time ni i tgk!

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
la yer ke..
u pun baru 1st time tgk..
ingat tau dah..

Janjen Jen said...

Salam.....ermmmmm...mane la nak dapatkan buah nie skrg :(
ade x lg buah nie??...area mane ek?? sy nak beli utk org ngidap
klu ade plzzz bg tau :'( 0196669781 / rizan_archimas@yahoo.com
Plzzzzzzzz