Pokok Harum Sundal Malam

Pernah dgr & tgk pokok harum sundal malam?? Name dia pun nampak weird gak kan. Pokok pun ada gak yg sundal2 ni erk. Hehehe. Ingat kan tettttttt tettttt jer. Hahahaha

Pokok Harum Sundal Malam atau juga dikenali sebagai Sundal Malam berasal dari Amerika Tengah. Dinamakan sedemikian kerana bunga ini kembang malam. Nama saintifiknya ialah Polianthes tuberosa

P1060934Begini rupanyer pokok harum sundal malam yer anak2. Pokok ni mengeluarkan bau yg sgt harum selepas tengah malam. Bagi yg tak biasa, mmg seram jugak bila terbau benda2 harum di tengah2 malam ni. Cam ade ‘sesuatu’ pulak. Seram uolssss

P1060935Actually, my SIL yg tanam bunga ni kat sebelah rumah dia. Dia sendiri tau yg bunga ni mengeluarkan bau harum, cuma kitorang jer yang tak tau. Sampai lah satu malam kitorang tercium bau harum. Tapi takut nak tegur. So masing2 diam jer. Next day tu, baru my SIL bagitau. Sekarang ni bila mlm jer mmg bau harum semerbak jer lah. Lagi2 klu angin menghembus, mmg wangi ya amat. Tapi siang mmg takde bau erk.

P1060936Tengoklah my SIL tanam kat sebelah rumah dia. Memang besar merimbun sampai terjuntai2 kat bawah tanah. Tu pun my mum nak amik skit, nak tanam kat pasu bunga. Lepas tu gantung kt depan rumah. Cantik bila tgk dia terjuntai2 kat bawah tuh.

Itu pun ada jiran yg nak mintak buat tanam kat rumah dia. Ater dia pun terbau sama. hehehehe. Tu yg dtg tanya kat my mum tuh. Tapi kalau tak tau, sure org ingat ‘sesuatu’.

14 comments:

Khai_Low said...

wah...1st time tau pasal bunga ni. thanx for dat info. takde la rasa noob kalau orang tanya nanti.hehe.

apek poyo said...

wahhhh..mana punya pokok byk bunga nih..ni mesti bau dia semerbak

CathJ said...

Ohhhhh... ini rupanya bunga sundal malam... 1st time nampak... ^_^

Lyn Yusoff said...

Khai,
betul tu...
kadang2 kita tak tau bunga yg pelik2 ni.. at lest ada info kan

Lyn Yusoff said...

Apek poyo,
bunga dia mmg byk..
wangi dia jgn ckp lah.. hehehe

Lyn Yusoff said...

cathJ,
lyn pun baru 1st time tgk..
tu yg jakun skit.. hehehe

Khai_Low said...

wahahahahah!! noob gila la ber-blog ni, baru perasan lyn reply. kih3. tak paham.cian cian. haha

Lyn Yusoff said...

Khai,
sorry i tak faham perkataan NOOB tu.
Ape dia?

Khai_Low said...

hauhauhaua!! sorry2, noob tu adalah perkataan english pasar, bermaksud tau sesuatu benda/perkara, tapi sikit2. kira ayat khai kat atas tu, khai maksudkan, (xberapa nak paham gila ber-blog ni, baru perasan lyn reply). haaa..camtu la lebeh kurang.hehe

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum kak lyn,

best! best! ni yang nak mengendeng minta benih juga ni. boleh tanam kat rumah.

kalau letak kat hantaran memang eksklusif bunga ni. tak pun hias kat mini pelamin masa akad nikah kan? class~~~

Lyn Yusoff said...

Khai,
1st time dgr perkataan noob tuh..
cam tu erk maksudnyer...
oklah.. tapi cam tak reti jer nak guna time bila...
hehehe

Lyn Yusoff said...

syahira,

wassalam dear..
nak ker bunga tuh?? boleh jer kat kak lyn bagi. just cucuk kt tanah jer. lagipun senang nak hidup..
nnti nak gtau ok..

agree with u.. kak lyn pun terpikir benda yg sama. letak kt hantaran atau mini pelamin..
vassssss gitu...:)

Khai_Low said...

ok sebenarnya pekataan noob ni asalnya dari game dota. sekarang jer selalu guna.haha.okebye

Lyn Yusoff said...

Khai,
hahhaa..
game dota??
dunia org tanpa awek..
hahhaa. i yg tak faham :)