Amy’s Wedding : Hari Rewang

This is on our side. My brother’s side. 12th and 13th January 2013.

Tiba giliran my family plak buat kenduri time ni. Kenduri menyambut menantu & ahli keluarga baru. Persediaan semua tu mmg lah dr awal. Seminggu selepas majlis rumah perempuan, kitorang pulak bz. 

IMG_1598Masih mahukan konsep gotong royong tuk majlis kawin ni. Tiada catering2 ni. Semua ala2 kampung. Seronok sebenarnya buat gotong-royong. Boleh merapatkan hubungan silaturrahim sesama sedara & jiran.

Ketua tukang masak my cousin. Dia mmg buat catering. Tapi tuk saudara mara dia tak gunakan konsep catering. Konsep2 rewang mcm ni lah yg kitorang terapkan. Klu ahli keluarga kitorang kwin, mmg dia lah yg jadi tukang masak. Masakan dia mmg sedap. Mmg berbaloi klu guna perkhidmatannya.

Kitorang ahli keluarga mmg tak jenguk sgt org2 kat belakang rewang. Sebab masing2 sibuk siapkan juadah tengahari tuk mereka & jugak utk para jemputan mlm minggu tuh. 

IMG_1611Makan tengahari tuk org2 yg sibuk rewang aka gotong royong. Lauk lunch mum & kitorang sama2 masak. Ikan kering masak lemak dgn nenas, sayur goreng, ikan goreng, ulam2, sambal belacan dan buah2an. 

IMG_1613Keluarga kakak ipar sibuk bungkus telur tuk bunga telur joran. Dari jumaat malam sampai hari sabtu petang baru siap. Maklumlah 3000 biji telur nak kena bungkus uolsss. Nasib baik ramai org yg tlg. 

IMG_1623Siap dah petang tu kita cucukkan kat pasu besar. Ni adalah niat abg Lyn. Dia mmg nakkan bunga2 telur di letakkan dalam pasu tu. Ikut style adik Lyn kwin dlu. Ni kita buat dua pasu jer. Dulu adik Lyn, 4 ke 5 pasu klu tak silap kita buat.

Nak arrange pasu tuk mmg payah. Berat. So kenalah guna kreativiti masing2. Tu sume org2 lelaki yg uruskan. Pandai2 lah dorang. Hehehe

IMG_1633 Dan hasilnya, di kiri kanan pelamin. Berat tu. Tu pun dorang ikat dgn dawai besi & di hadang dgn kayu klu tak silap. Klu letak gitu jer mmg tergolek lah jawabnya. 

IMG_1617Closing kita letak 4 org model bunga manggar. Hahahhaa. Sempat lagi dorang. Buat kerja pun nak posing2. Tapi tak pe. Janji kerja siap.

Owh mlm tu ada majlis berinai besar tuk pengantin. Mmg kelam kabut lah masing2 bersiap malam tuh. Tunggu.. we all in grey!!!

 

4 comments:

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt...

waktu persiapan nih la moment yang paling best bile diimbas kann...even waktu kejadian amatlah kepenatan..hehe

regards,
Unsmiley

Amanda Suria said...

dah lama nampaknya x buat kenduri2 mcm ni kan...hurm....bila la my turn plak ni..

Lyn Yusoff said...

sofia,
biasalah tu sofia...
lepas suka2 lepas tu kepenatan..

Lyn Yusoff said...

suria,
ur time will come along..
ada tu nnti :)