Cerita Buah Delima

IMG-20121219-00061Bila terpandang buah delima ni, teringat kat my niece. Masa pregnant kemain mengidam nak mkn buah delima. Merata kitorang mencari. Tapi tak dpt2. Kat pasar malam, kat kedai2, pendek kata merata lah mmg tak jumpa.

Duk lah suh org2 lain mencari jugak. Klu2 ada. Kesian plak kat mak buyong tu mengidam ya amat. Klu tak dpt nnti kempunan pulak. Finally, adik ipar dia dpt kat pasar somewhere in Seremban. Jauh ko. Kat Klang, KL ni tak jumpa2.

Tapi lepas jer dia bersalin, kemain merata ade jual buah delima ni. Tu lah kan, klu kita nak, mmg payah nak dpt. Tapi bila taknak, kemain merata ada org menjual.

Last 2 week, my bro belikan on the way back to Klang from Terengganu. Sebiji tu Lyn belasah sorang. No share2. Giler kedekutkan. Hahaha. Tapi mmg sedap buah delima ni. Dah sedap, sekali mkn mmg ralit wooo. Duk mengonyel tak hingat org kiri kanan. hehhe

Tapi buah delima ni mmg byk khasiat ni. Bila dah tau khasiat yg byk ni, dah hati meluap2 nak makan buah delima hari2. Bagus tuk kesihatan tau. So boleh pi cari & beli buah delima ni byk2. Tak payah nak tunggu mengidam. Tak mengidam pun boleh makan :p
  • Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
  • Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
  • Menyingkirkan lemak berlebihan
  • Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
  • Mencegah rasa mual
  • Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
  • Mencantikkan kulit muka
  • Membantu memulihkan pesakit kencing manis
  • Berupaya menghapuskan kahak
  • Memberi tenaga dan mencegah keletihan
  • Mencegah angin ahmar bagi warga emas
  • Meningkatkan peredaran darah
  • Mencegah dan merawat kanser
  • Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
  • Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
  • Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
  • Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
  • Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
  • Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
  • Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
  • Membantu mengurangkan batuk dan lelah
  • Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
  • Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
  • Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
  • Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
  • Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous


2 comments:

Dayu said...

anak kita pun suka
tp dah satu keje kena tadah tangan pastikan dia x telan biji dia tu
tp mmg sedap

Lyn Yusoff said...

Dayu,
hehehe...
ralit jadinyer klu mkn buah delima ni.