Perempuan Dan Gossip

Perempuan kan sinonim dgn gossip. Am I right?? Tak kisahlah gossip apa pun, perempuan lah yg pertama tau selok belok satu cerita tu. Lyn pun mcm tuh gak. Pantang dgr gossip, kemain cerah biji mata. Pasang telinga kemain. Mcm apa jer. Hahaha

But since I’m working with Chinese company, takde dah nak gossip2. Malay pun dua org jer. Lyn & sorang Senior Manager lelaki. For sure lah takde nak gossip2 bagai ni kan. Chinese2 ni mana lah reti gossip2 ni semua. Kerja dorang concentrate kerja jer. Klu ada pun dgn sorang tu, boleh jugak tahan gossip nya. Tapi apa saja nak digossip kan. Takkan nak cerita pasal gossip artist, langsung lah amoi tuh tak tau. Hahahaha

Dulu, masa kerja dgn Malay company, mmg sana sini gossip uolsssss. Gossip sesama rakan kerja, gossip artist, pendek kata apa saja pasal gossip mmg takleh lari lah. Sambil2 kerja, sambil2 makan pun sempat lagi bergossip. Sampai kan Lyn pun kena tempias gossip tuh. Katanya Lyn ada scandal dgn husband org. Owh yes, the story mmg betul. But to be honest, bukan scandal yer. We are closed to each other sbb pasal kerja jer. Since I’m a PA, apa2 dia nak dr my Director, mesti lah dia cari Lyn. Call kat office & HP pun jadi masalah uolsss. Pernah jugaklah dorang tanya, but to be honest semua pasal kerja. Sampai ada yg sindir2 jugak lah. Lyn buat dunno jer. Tapi tak tau lah kat belakang Lyn dorg ngumpat  ke apa. Sbb ada spy jugak yg tlg inform. Tapi Lyn buat tak kisah jer. Nak kata, katalah. Lyn malas nak layan. Baik buat hal sendiri dari menyibuk pasal org.

Last2 gossip tu habis mcm tu jer ater that guy dpt offered kerja lain.

Actually, bkn lah suka sgt kena gossip ni. Bkn sekali la, byk kali jugak kena. Tapi mcm Lyn ckp tadi lah, malas nak layan. Klu di layan nnti makin menjadi2. So better diam jer.

Mcm mana org lain tak suka kena gossip, mcm tu jugaklah Lyn tak suka di gossipkan. Tanya la mana2 perempuan pun, mmg tak suka di gossip kan. Kadang cerita tu tak betul. Bila dua org bergossip, tambah pulak ada org ketiga, org ketiga pulak menokok tambah gula garam ajinamoto bagai, at the end the story dah jadi lain. Bila dah jadi lain, dah jatuh fitnah pulak kan. Tu yg tak bestnya.

Ade lagi satu cerita. Kat office lama jugak. Suddenly ada one of our staff tak tegur Lyn secara tiba2. Lyn pun tak tau apa punca nya. Dah lah bermasam muka dgn Lyn. Lyn tanya kawan2 lain, dorang pun kena tempias yg sama. Tak di tegur jugak. Korek punya korek, rupa2nya dia dgr cerita yg kitorang duk bergurau senda dgn husbandnya. Ye, husband dia satu tempat kerja dgn kitorang. Tapi bukan lah bergurau senda bertepuk tampar yer. Gurau2 gitu jer. Tapi bila dah ada sorang yg tokok tambah cerita, benda ni akan jadi lain. Sampai tak bertegur sapa ko. Last2 dia minta maaf sbb salah sangka. Eh gossip ker tuh?? hahahha

Bahaya jugak gossip ni kan. Boleh sampai tak bertegur sapa. Kekadang bkn boleh percaya sgt apa yg org ckp. Kena selidik dulu. Klu dgr satu pihak jer tak boleh jugak. Biar sama rata.

Tapi skrg ni best jugak kerja takde gossip2 ni semua. Aman gila ok. Dosa pun kurang. hehehe

Ermmm nowadays, lelaki pun dah pandai gossip jugak. Kalah perempuan uolssss. Bergegar jugak meja. Kekadang cerita dorang lagi havoc. Hahahaha


6 comments:

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum...

A'aa bg sofia gosip ni mmg bahaya..kadang2 blh jd misunderstanding kan...

haha bab2 yg lelaki pn kaki gosip skg sofia sokong sbb mmg pun sofia dh jumpe...perghhh kaki gosip melampai perempuan..mulut die pun..perghhh laju gile buka cerita...

regards,
Triplesmiley

Amanda Suria said...

Office along....huiiiii...mcm2 ada....radio karat...internet bergerak...miss propa...semua ada...la ni kaum lelaki lg hebat

Lyn Yusoff said...

Sofia,
tu yg tak suka tuh. boleh jadi gaduh sebenarnya..

lelaki gossip lagi teruk..
over ok

Lyn Yusoff said...

Suria,
skrg ni mmg kat mana2 ade jer along..
lelaki pun paling over jugak..

Mummydearie said...

Bergosip nikan enak di pendengaran. Kadang tak mahu join sekaki tapi bila dah kena tempias air liur orang bergossip, macam kena pukau gitu. Nak juga tahu mana hujung, mana pangkal walaupun dah ditokok tambah menyedapkan cerita. Akhirnya, semua dapat dosa bagi sama rata :)

Tempat akak ni tak kira Cina, Melayu, Jepun semuanya pun sama - main cakap belakang. Depan bermuka-muka beriman gitu.

Eh, lelebih pulak! Hari ni kan puasa :)

Lyn Yusoff said...

MD,
biasa mmg mam gitu kak. selalu ade penarik klu bab bergossip ni. mesti nak join gak..

harap2 bulan puasa ni kurang skit kan..