Sebelum Menjelangnya Ramadhan

Belum habis pernat, pagi Ahad Lyn dah bangun awal dah. Our next activity, gotong-royong di kawasan perkuburan.

20140622_092124Aktiviti wajib bila menjelangnya Ramadhan. Tapi pd kitorang, tiap2 bulan pun aktiviti gotong-royong. Once a month or dua bulan sekali mmg dtg melawat. Tak tertumpu time nak Ramadhan. Dulu2 takut gak nak pergi kubur ni, tapi sejak Arwah Abah & family ada kat situ, dah tak heran dah. Budak2 pun suka pergi nak jumpa Atok, Tok Nyang nya, Mak Usu & Pak Long nya. Rindu.

Time sampai pun dah ramai org. Actually dah bersih dah pun kawasan kubur ni. Tapi kita just kemaskan lagi. Daun2 byk gugur. So mula lah kita sapu sampah. Bersihkan nisan & cabut rumput2 yg byk.

20140622_094810 Dua org cicit & cucu2 my mum duk bersihkan kubur Tok Nyang / Atoknya. Habis di bersihkan kotor2 kat kepuk nisan tuh. Takdalah bersih sgt, tapi better lah dr sebelumnya.

20140622_095005My granddaughter yg sgt excited bersihkan kepuk kubur. hehehe. Yg lain2 pun dorang buat sama. Ringan tulang betul budak2 ni.

20140622_100158Mana yg nak continue buat kerja pun boleh. But at the same time, dorang ada buat tahlil jugak. Selalu agak lewat dorang buat. Tapi memandangkan ramai yg nak pergi kenduri kahwin and so on, Tok Ketua buat awal skit. Selesai tahlil ada jamuan pulak. Bukan apa, tiap kali ada gotong-royong gini, mmg masing2 ada bawak makanan & minuman. Jadi lepas jer tahlil dorang agihkan pd yg dtg. Kami bawak nasi lemak & mineral water.

Habis jer tahlil, kitorang still continue buat kerja lagi. Mana yg tak clear & tak bersih kita bersihkan dulu. Alang2 kan, biar buat sampai bersih. Lepas tu buat bacaan doa & Yaasin pulak.

20140622_105324Walau mcm mana pun, air mata ttp menitik. Bukan sehari, dah bertahun2 mereka di sini. Hanya doa sebagai hadiah mereka di sana. Especially tgk muka my mum. Terus tak boleh pandang. Klu pandang lama2 mau teresak2 lagi.

Selesai semua baru kita beredar pulang. Cuaca pun agak panas. Mmg berpeluh2 jugak lah sebenarnya. Alhamdulillah selesai program sebelum Ramadhan. Lega. In Sha Allah, Syawal nanti kita akan pergi menziarahi mereka lagi. Rindu kalian semua. Al-Fatihah

Balik rumah, Lyn terus mandi untuk kali kedua. Lepas tu terus qada tidur. Still tak cover lagi woiiii. Huhuhu


6 comments:

Mummydearie said...

Tengok tanah perkuburan, teringat pulak pada arwah Abang yang jauh 'sendirian' di Kajang sana. Kalaulah kami tak datang menziarah, siapalah yang tahu mana satu kuburnya ...

Walaupun dah lama mereka pergi, tapi tetap sama je kerinduan di hati kita ni kan, Lyn :(

Lyn Yusoff said...

MD,
yelah kak, klu tak kita yg ziarah sapa lagi yg nak tgk kan..

rindu sampai bila2 kak.. tak pernah berubah

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum...

Btl kak..sofia pn sama..dlu bila lalu area kubur ke lalu tmpt2 sunyi ke..sofia mmg penakut..tp sejak syuk xde..rs takut tuh hilang..ermm dh nk masuk ramadhan dh kite ni..cptnye masa berjalan

regards,
Triplesmiley

Amanda Suria said...

Terus teringat kubur arwah atuk dan uwan....lamanya x berkunjung....

Lyn Yusoff said...

Sofia,
rasanya semua org mcm tuh kot. akak dulu penakut jugak..
ermmm tak lama lagi kita dah puasa yer..

Lyn Yusoff said...

Suria,
nnti ada masa ziarah lah yer...