Diari Ramadhan 1435H : Day 7 & 8

Weekend mmg tak kemana hari tuh. Plan nak shopping pun tolak tepi. Sbb kat luar sgt panas. Mmg tak daya nak keluar. Lepas Subuh Lyn tidur semula. Mmg niat nak qada tidur sekejap jer. Bangun2 dah tengahari. MasyaAllah. Makruh ok tidur lama2 bulan Ramadhan ni. Tapi di buat jugak. Next day terus insaf tak nak tidur lama2 lagi. Hehehe.

Belum ada istilah berbuka di luar buat setakat hari ni. I mean on weekend lah. Kitorang mmg payah skit klu nak berbuka kat luar ni. Di rumah lebih selesa. Senang nak Solat & terawih dan sebagainya.

20140705_192900Day 7. Menu simple2 jer hari tuh. Takda yg heavy pun. Cukuplah untuk kami bertujuh saja yg berbuka di rumah. Even simple tapi mmg mengenyangkan. Beginilah kiotang dari dulu sampai skrg. Ada roti john hari tuh. Tapi Lyn fobia nak makan sbb ada kes masuk hospital sbb makan roti john. Seriau mak ok. Hehehe. 

Day 8. Hari masak2 dgn adik beradik. Biasalah on Sunday kitorang begitu lah. Mcm2 yg nak di masak nya. Seronok masak ramai2 ni. Hilang rasa penat. Hehehe

20140706_190357Ada serawa durian. Cicah dgn roti jer. Tak daya nak buat lempeng. Durian kat kebun Arwah Abah ni tau. Pagi2 dorang pergi kebun. Sebenarnya saja2 jer nak tgk kot2 ada ke tak. Alhamdulillah, rezeki di bulan Ramadhan. Adalah dlm 7 8 biji. Separuh buat makan after berbuka [except Lyn lah. I olsss tak makan durian], separuh lagi buat serawa. Yg ni Lyn makan. Hirup jer. Tak yah cicah roti pun dah sedap.

20140706_192406Home made mee goreng & bergedil ayam untuk berbuka hari tuh. Kuih muih pun sejenis dua jer. Sbb kitorang rajin sgt masak mcm2. Hehhee. Weekend jer lah. Weekdays, beli jugak lah kuih 2 3 jenis kat kawan my mum. Depan rumah jer makcik tu jual. Tu lah bazaar kitorang hari2. Bazaar depan rumah. Hehehe. Bukan bazaar yg mcm kat Sek 13 Shah Alam tuh tau.

End of weekend. Nanti sambung hari ke 7 & 8.

Selamat berpuasa semua!!!


4 comments:

Mummydearie said...

Oh, durian! Akak ni hantu durian. Kalau sebiji, takmo den nak share dengan orang waima laki sendiri. Keh3x.

Berbuka di rumah kalau ramai umatnya memanglah best, Lyn. Ada gak terfikir nak balik kampung hujung minggu ni, berbuka dengan kakak sekeluarga. Kat BP, semua pun murah :)

Lyn Yusoff said...

MD,
sesuai lah dgn yg lain2 kat rumah tuh. Suka sgt durian.

bila ramai2 mmg best kak.. seronok sgt.

Amanda Suria said...

hari2 berbuka ramai2 sure best kan...

Lyn Yusoff said...

Suria,
mmg best along...
so tak pernah lagi berbuka kat luar