Menu Wajib

Bila tiba nya Ramadhan, mcm2 menu yg terbayang dlm fikiran kita bila nak berbuka nanti. Betul tak? Mcm Lyn sekeluarga, mmg jarang sgt ke bazaar Ramadhan. Mmg tak pernah di ajar pun. Jadi klu teringin nak makan kuih, singgah beli kat kawan my mum. Dia mmg meniaga tiap2 pagi & di bulan Ramadhan jugak.

Sbb klu pergi bazaar semua makanan nampak sedap. Nnti beli mcm2, in the end tak makan pun. Membazir pulak. Mcm thn sebelum2 ni, sekali dua jer pergi bazaar, tu pun sbb teringin sgt nak makan laksa. Klu tak, mmg tak pergi lah gamaknya.

For us, mmg kitorang di ajar tidak membazir di bulan Ramadhan dari kitorang kecik dan sampai lah skrg. Arwah Abah tak pernah ajar kitorang makan di luar, apa lagi membeli mknn di luar. Sbb tu kami sekeluarga membesar dgn air tangan mak kami sendiri smpai lah skrg. Eh byk pulak menceceh. Hehehe

Okey2, korang jgn terliur tau. Ni bkn nak kasi air liur korang meleleh, tapi nak share menu wajib kitorang sepanjang menjelang Ramadhan.

PhotoGrid_1404039951172Juadah wajib selama 30 hari di bulan Ramadhan. Cekodok ikan bilis cicah sambal tumis ikan bilis. Pencicah tu tak kisah lah apa pun. Tapi sambal tumis ikan bilis tu tiap2 hari ada. So klu weekend akan berganti dgn kuah asam pedas or kuah kari. Klu Lyn suka cicah dgn kuah sos, mcm kuah tauhu sumbat.

20140630_193438Nasi goreng pun selang dua hari atau tiga hari mesti ada. Atau tgk keadaan. Klu byk mknn mmg tak buat. Klu buat bkn byk pun, sbb masing2 mmg jarang sgt makan nasi time berbuka. Kitorang suka yg simple2 jer.

20140630_193219
Tembikai pun wajib ada sebagai pencuci mulut. Letak dulu dlm fridge, bila time nak berbuka baru kita hidang. Baru lah sedap. Eh lupa plak, kurma pun wajib ada. Tu kena makan dulu sebelum makan yg lain2. Sunnah kan.

Apa menu wajib korang??


8 comments:

idzwa kamaruddin said...

argh...sedap plak baca pagi-pagi ni..kekeke..

Mya said...

I takde menu wajib.
Hentam je makan apa yang ada hehe..

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum..

kalo dgn family...bestnyaaa..family sofia pn jns xdde byk lauk kalo buka puasa sbb takut terbuang membazir je..yg best sbb dpt mkn masakan ibu...aihhh duk diperantauan ni...mkn mana senang je..haha perantau lah sgt :p

regards,
Triplesmiley

Mummydearie said...

Kenapalah jemput-jemput/cekodok ikan bilis ni pun nampak sedap di bulan puasa ya?

Rumah akak takda menu wajib. Ikut tukang masak apa terfikir dalam kepala. Tahun ni memang tak mahu membeli di bazar. Nak masak semua sendiri walaupun rasa cam nak terkangkang kiap sorang-sorang kat dapur menyiapkan menu berbuka.

Kurma dan tembikai memang wajib ada waktu berbuka. Tembikai tu HD ngan Adik je yang dok mengerjakan. Sahur kami tak makan nasi. Minum milo + makan kurma + yogurt jek. Abang lagilah tak mahu makan.

Lyn Yusoff said...

idzwa,
hehehe.. dugaan2..

Lyn Yusoff said...

Mya,
takpe.. berdua jer kan..
apa yg ada, makan jer..

Lyn Yusoff said...

Sofia,
kiorang pun msak skit jer. klu yg fav cepat jer habis..
In Sha Allah nnti boleh berbuka dgn family bila nak menjelang raya kan

Lyn Yusoff said...

MD,
bulan puasa semua nampak sedap kak..hehehe

act, masak apa pun yg penting puas hati & tak membazir. klu pg bazaar lebih dr mknn yg di beli.. last2 nnti terbuang..

lagi hebat tak makan nasi time sahur.. tapi pagi2 mana lah lalu nak makan pun kan.. pikir nak tidur jer.. ehehe