Adik

Hi LoVers,

Today, I want to talk about my beloved family.

Owh ya, pd yg tak tau, I have a big family. Lyn anak ke 8 dari 9 orang adik beradik. 3 lelaki & 6 org perempuan. Actually, 11 org lah. 2 org gugur. I also have 24 nieces & nephews. Ramai lelaki dari perempuan. 4 org cucu. Owh yer, jgn nak buat2 terperanjat yer. And yes, but everyone call me nanny instead of nenek. Tak sesuai lah kan. Muda lagi uolsss. Hehehe.

Let’s talk about my siblings. Adik beradik Lyn semua dah kahwin except myself. Jangan tanya bila, tapi doakan saja yer :) Kitorang ni klu buat majlis, anak beranak jer dah penuh. Tak payah jemput sesapa, dah meriah rumah. Jenis plak adik beradik Lyn ni semua kelakar & suka bergurau. In law pun semua sporting2. So mmg meriah.

We have 4 adiks in mum’s house. My sis (yg atas Lyn), myself, my youngest sis & my niece yg duduk dlm satu rumah. Keempat2 ni mmg my mum & Arwah Abah panggil adik. Adik beradik yg lain lebih suka panggil gelaran mcm Ucu Dik, Acik & Ucu. Tapi ntah lah my mum & Arwah Abah dah biasa panggil kitorang mcm tuh. Dan setiap kali dorg panggil adik, masing2 akan menoleh. Sampai kekadang tak tau, adik mane yg dorg maksudkan. Hehehe

My sis tu dipanggil adik sbb ingatkan dia yg bongsu, sbb antara dia & Lyn gab 10 thn. So dorg ingat tak dpt anak lagi. Tu yg dipanggil adik. Rupa2nya dpt rezeki sorang lagi anak. Lyn lah tuh. Then baru dpt adik Lyn. Kitorang berdua gab setahun jer. Kitorang berdua ni mmg menjadi anak kesayangan sangat2. Bukan dorg tak sayang anak2 lain. Tapi biasalah kan, anak2 yg bongsu ni mmg manjanya lebih dlm keluarga. Hehehe. Mmg betul pun kan. Masa Lyn & adik sekolah, adik beradik lain semua dah bekerja & ada duit sendiri. So apa yg kitorang nak, mmg senang sgt dpt. So mmg kitorg manja dgn adik beradik yg lain & parents gak. Tapi klu mintak kat Arwah Abah takut skit. Selalu suh my mum yg tolong. hehehe

So kitorang bertiga mmg di panggil adik dari kecik lagi. So kekal lah sampai skrg walaupun Arwah Abah dah takda. My niece plak, sbb dia anak tunggal. So dari kecil sampai skrg ni mmg panggil adik jer lah. Tu yg bila my mum panggil semua2 nya dtg atau menoleh. Ater semuanya adiks kan. Kekadang boleh tanya tuh, “Mak panggil adik yg mana ni” so my mum siaplah sebut nama. Baru lah org berkenaan tuh pergi.

Adik Lyn plak dia ni jenis pemalu & pendiam. Masa mula2 kahwin dulu, klu my mum panggil dia adik, hubby dia selalu ejek2 kat dia, ‘Eiii dah besar & dah kawin pun nak panggil adik’.  Kang menjawab gak dia “Eh biarlah lah, kita kan anak bongsu, so mmg lah adik” hehehe. Tapi skrg tak heran dah, sbb dah sebati dah pun.

Mcm Puteri gak klu dgr, my mum panggil kitorang bertiga adik. Dia ckp ‘Elehh… dah besar panjang pun panggil adik. Klu Baby (dia lah tuh) takpelah panggil adik. Adik tu kan utk budak kecik jer’. Dia tu mmg kita panggil adik. Tapi parents & adik beradik dia panggil Baby. Kekadang saja jer usik dia. ‘Baby tu tuk budak2 yg baru lahir jer. Yg besar2 mcm adik ni tak panggil baby lah’. Menjawab balik dia tuh.

Budak bertuah tu kan mmg byk songeh & byk cerita. Mulut dia mcm mak nenek. Klu lawan ckp dgn dia, mmg korang akan hilang idea terus. Budak tu pjg akal ko. Over.


8 comments:

Mummydearie said...

Wah, Lyn! First time! Panjangnya ... :D

Best kalau adik beradik ramai. Sama gak dgn akak and like you, akak pun second last but then yg bongsu tu lelaki so selamat sikitlah simpan kemanjaan tu sampai dah tua bangka nih!

Kalau berkumpul beramai-ramai tu memang orang luar tak leh join. Sesak. Pernah orang fikir kita org jual kereta sebab bersusun cantik kereta kat laman rumah dan tepi jalan :D

Dee said...

amboi explanation..hahaha..dee pun dah ada cucu..anak2 buah dah kahwin..ramai anak buah perempuan gitulah kan..

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 359
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Rasp said...

seronok ramai adik beradik ni...
meriah...
oooo "adik" panggilan uols ek...

i plak sis...
salah sorang my aunt ni..
panggil i "girl" sampai lani..
oopps not only me...
anak dia, my 2 org kezens i,
my aunt ni panggil "girl"...
so bila gathering...
dia panggil jer "girl"...
all 4 of us mesti menyahut hehehehehehe...

mcm uols lah dengan panggilan 'adik' tu kannn...

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
hehehe. sesekali tulis panjang2 kak..

owh sama lah kita second last. tapi ktorang mmg manja lebih.. the best part mmg klu ramai2 mmg meriah sgt2.

Lyn Yusoff said...

Dee,
sama lah kita kak dee,
klu ramai perempuan cepat lah dpt cucu kan.. heheh

Lyn Yusoff said...

Tenku butang,
thx for dropping by..
nnti i singgah yer

Lyn Yusoff said...

Rasp,
adik lah sis..
kata anak manja kan..

girl?? pun cute jugak..
mmg selalu klu panggil sure semua akan menolah kan.