Breastfeeding In Public

What is your opinion BF baby in public with nursing cover & without nursing cover??

To be honest Lyn tak lah pandai sgt pun pasal BF ni. Tapi bila org BF baby di khalayak ramai without nursing cover adalah sgt tidak cool. Klu di rumah tu lain lah.

Bukan apa, in that case klu dia pakai nursing cover or whatever yg boleh tutup, tu Lyn boleh terima lagi. Sbb tak nampak kan. Tapi ada org tanpa segan silu duk BF anak tanpa guna apa2 pun. Ishhh tak malu ke org lalu lalang tgk. Sure lah malu. Ke buat muka kering?? Ishh pelik betul org zaman skrg ni.

A few times jugak Lyn ternampak benda ni terjadi depan mata. Lyn pulak yg naik malu. Sbb org lain sure lalu lalang & tengok. Sama2 perempuan pun malu, apa lagi dgn lelaki. Ko faham2  jerlah lelaki ni, sure dia akan tgk punya. Trust me. Kadang tu siap teleng2 kepala memandang. Klu ko cover, kau sendiri pun tak malu. Ni sometimes ada yg pakai tudung, elok jer dia BF anak tanpa segan silu. Maybe boleh lah sorok skit dgn tudung. Tapi setakat mana pun kan. Yg free hair, selamba jer dia selak. So mmg tak da cover pun.

Pernah my niece ckp, ‘Acik org tu tak malu ker susu kan anak dia tak tutup, nampak t***k dia’. Klu org lelaki nampak mcm mana? So nak jawap apa?? Mmg tak terjawab gamaknya.

Budak yg umur 7 thn 8 thn pun boleh ada perasaan malu. Takkan lah kau takda kan.

Skrg ni ada melambak2 nursing cover org jual. Baik kat shopping complex, online apa lagi. Lagi la melambak. Tapi tak la mahal mana pun. Ok fine mahal sgt nak beli. Maybe ko ada option lain. Tutup dgn cardigan or whatsoever. Janji bertutup. At least ko tak lah merah muka bila BF baby dpn org ramai. Tak lah terdedah benda yg tak sepatutnya untuk tontonan umum. Betul tak??

Or else terlupa bawak but still can find diapers room kan skrg ni. Merata je shopping complex yg ada kemudahan ni. Antara malas & tidak jer sebenarnya klu nak cari. Org kata nak seribu daya, taknak seribu dalih. Tak pun pi cari tempat yg tersorok dari lelaki.

Maafkan lah Lyn yer sbb menulis entry ni. Mungkin ada yg tak suka. Tapi itu hanya pendapat Lyn saja. Sbb dah byk kali ternampak. Seriously saya sgt malu. Lagi2 untuk saya yg belum berkahwin.

Peace :))


8 comments:

msredcheesecake said...

akk pon ada jumap... peliknya, tempat tu bukannya takde nursing room... ada je disediakan... aurat tu...konfius

idzwa kamaruddin said...

betul...skrg ni semua mall ade bilik baby...kalo betul2 takde pun just pegi surau kalau dah terdesak sgt

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum...

Betul!! paling tak best bile kite nk menjawab soalan budak2 mengenai suatu yang org dewasa tak patut buat..

Pnyelah skg ni pelbagai fesyen dan moden..kenapa masih ada golongan yang pesen macam nih..

regards,
Triplesmiley


Mummydearie said...

Akak ingat akak salah masuk bloglah tadi bila tengok tajuk :)

Ini memang kes hati kering dan tak tahu malulah tu. Kononnya kira halal ajelah sebab nak menyusukan anak tapi itukan aurat kita. Banyak dah kat shopping complex disediakan nursing room. Takpun beli ajelah nursing cover tu, habis cerita. Takda siapa pun ambil peduli nak dok jeling-jeling.

Lyn Yusoff said...

msredcheesecake,
kadang org amik remeh benda ni..
sbb benda normal katanya..
ishhh normal ape gitu kan.. aurat tuh

Lyn Yusoff said...

Idzwa,
betul tu.. kadang dorang amik tak kisah jer benda ni... tak faham la

Lyn Yusoff said...

Sofia,
tu lah sofia.. nak kata tak tau, tak mungkin kan.. sbb masing2 dah besar panjang beranak dah pun. takkan benda tu pun dorng tak leh pikir. Pelik

Lyn Yusoff said...

MD,
hahahha.. blog ku kak. tak salah blog. hahha

tulah kak, kekdang dorang pikir mcm tuh lah sbb merata kot org BF baby. Tapi klu dah rupa gitu, mana aurat kita sebenarnya. Tak elok lah kan. Byk solutions skrg ni.. carik jer bilik. senang