Celoteh Isnin

Hi LoVers,

Good morning everyone.

Today, bermulah episode minggu baru. Hari isnin yg biasanya mmg ‘monday blues’. Owh well, sapa2 yg takde perasaan ‘monday blues’ ni mmg tabik spring lah kat korang. I’m always like that. Mmg Lyn mengaku. Tak pernah lah takda. But to be honest, I will try to avoiding these.

Owh yer, sekarang ni kita di bulan Rejab. Tak lama lagi Syaaban, kemudian masuk bulan Ramadhan. Syawal pasti semua org tahu. Hehehe. Byk kelebihan berpuasa di bulan Rejab ni. Tapi ada yg Lyn baca itu adalah hadith palsu. Walau mcm mana pun, tidak kira bulan apa, hari apa, kita di sunatkan berpuasa bila2 saja. Lagi2 lah nak masuk Ramadhan ni kan, boleh jugak kita berlatih berpuasa.

Ramadhan
Ramadhan merupakan bulan ke-9 dalam kalendar Islam. Ia bererti terik atau terbakar, kerana kebiasaannya pada bulan ini, cuaca sangat terik dan panas di Semenanjung Arab. Dan setelah Islam menapak, bulan ini merupakan bulan puasa bagi umat Islam.

Dan kita pun akui, menjelang Ramadhan cuaca agak terik. Betul tak??

Kan Lyn ada bagitau hari tuh Lyn tgh diet kan. Salah satu nya berpuasa lah caranya. Fasting the best reason to lost weight. To be honest I lost 1.5 kgs. Skit jer kan tuh. But for me memadai lah jugak untuk 2 minggu. And now, Lyn masih continue lagi. *Aku tak tau lah nak kurus mana lagi, hahaha*

Bersahur, I just take plain water or milk & kurma. Klu berbuka, I just take plain water, kurma & apple. It’s quite enough for me. Kenyang. But ada jugak hari yg tergelincir bila nampak keropok lekor. Hehehe

IMG_1643 Terpaksa ngap 5 – 6 ketul kot rasanya. Hahaha. Bukan apa, dah lama sebenarnya nak makan kerepok lekor dari Terengganu. Tu yg terpaksa makan. hahaha. Sehari jer tergelincir masa berbuka.

Tapi semalam tergelincir lah lagi. hahaha

Makan nasi dgn kuah kari ayam. Tak boleh tahan woiiiii. Rasa dah menderhaka betul. Nasib baik makan skit jer. Hehehe.

Mcm mane lah diet gini, klu nampak mknn sedap dah tak tahan. Mau lah tak kurus nnti. Ok2 lepas ni hati kena kental bak bikers kental. Hahaha


8 comments:

msredcheesecake said...

selamat berpuasa...

Petak Bunga said...

salam kenal..
jumpa kat blog md..huhu..

puasa ek..

Mummydearie said...

Alahai, Lyn! Akak pun tengah fikir berapa berat agaknya yang Lyn rasa berat ni. Akak pulak tensi :)

Akak kalau puasa, makanan tak penting sangat (tapi kalau ada depan mata wallop jugalah takut membazir...) yang penting air. Memang kembung air ajelah. Bila puasa pun mengalahkan budak kecik baru nak puasa. Tak menahan aje nafsunya. Macam-macam kemahuan!

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum..

Rejab..bulan yang penuh makna untuk sofia..

Haaaa cakp psl diet...sofia pn sama lah kak...nak kena diet...balik kg weekend aritu..perghh jeans ade yg dh mula rs ketat..sedihnya rasa sbb sofia liat btl bab2 diet nih hehe

regards,
Triplesmiley


Lyn Yusoff said...

msredcheesecake,
thx :)

Lyn Yusoff said...

petak bunga,
haah puasa..
btw salam kenal jugak..
nnti Lyn singgah yer..

Lyn Yusoff said...

MD,
hahahha
lyn pun tension gak kak..
mcm lah berat sgt.. bkn apa.. lyn klu org ckp berisi mula lah susah hati.. dan2 tu diet.. hahhaa

tu lah, kembung air lah nampaknya.. tapi nnti nak solat.. berbunyi2 perut dgn air.. hahahha

Lyn Yusoff said...

Sofia,
hahahha..
jiwa kena kental dik klu nak diet ni.. yg paling senang.. puasa jer..
In Sya Allah.. lagi ianya tak memudaratkan..